Mængden af deltidsansatte stiger støt
Flere dagligvarekæder profilerer sig i øjeblikket på, at kunderne skal kunne få vejledning om mad, når de kommer i butikken. Alligevel er sandsynligheden for, at den medarbejder, som kunderne møder, er ansat på deltid – og ofte ufaglært – stigende.
Antallet af lønmodtagere på deltid – hvilket vil sige under 32 timer om ugen – er nemlig steget i dagligvarehandlen hvert år siden 2009. Det viser et specialtræk, som Danmarks Statistik har foretaget for Dansk Handelsblad.
Således er 69,2 pct. af medarbejderne i 2015 ansat på deltid. I 2014 lå tallet på 67,9 – og tilbage i 2009 var kun 64,2 pct. af de ansatte på deltid.
Coop lancerede sidste år sit madmanifest ”Coop & Co. Sammen om bedre mad”, der blandt andet indebærer, at dagligvarekoncernen vil hjælpe danskerne til at få bedre madvaner. Det er dog slet ikke uforeneligt med de mange ufaglærte deltidsansatte, mener informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen.
- Det er primært faguddannede medarbejdere som eksempelvis slagtere, der bidrager med at løfte madkvaliteten. Og de er typisk på fuld tid, siger Jens Juul Nielsen.
Han siger, at det er de udvidede åbningstider, der har øget behovet for fleksible deltidsansatte.
Mange butikker holder i dag åbent fra 8 til 22, og det åbner mulighed for, at åbningstiden kan dækkes af to fuldtidsansatte, der afløser hinanden. Og det kunne man teoretisk set godt, mener Jens Juul Nielsen.
- Men det er sværere at få besat ydertiderne med fuldtidsansatte. Her er der større interesse fra deltidsmedarbejdere, siger Jens Juul.
Mens antallet af deltidsansatte lønmodtagere er steget i dagligvarehandlen, er den samlede mængde af timer, der bliver arbejdet i butikkerne faldet. Således blev der i alt lagt 83,37 mio. timer i dagligvarehandelen i 2015. I 2014 lå tallet på 84,13 mio. timer. Det er et fald på 0,9 pct.