Madpriserne har holdt sig i ro i fire år

15. sep 2016 -
This describes the image

 

Supermarkeder, købmænd og discountbutikker har ikke særligt travlt med at skrue på prisskiltene på fødevarer i disse år.

Selv om det er blevet nemmere for mange af butikkerne at ændre dem elektronisk, er der kun begrænset brug for det, for priserne rykker sig kun lidt med den aktuelle lave inflation.

I august steg priserne på fødevarer ifølge Danmarks Statistik minimalt - med 0,1 pct. - i forhold til juli, og det er 0,4 pct. over niveauet i august 2015.

Tilfældigvis kostede madvarerne nøjagtig det samme for fire år siden, i august 2012.

Går man længere ind i detaljerne, har der naturligvis været mindre forskydninger op og ned i mellemtiden og andre bevægelser indenfor de enkelte varekategorier: Kød er blevet billigere, og frugt og grønt dyrere end for fire år siden. For at nævne nogle få eksempler.

Skidt med langvarig lav inflation

Men set over en lidt længere horisont er det slående, hvor få spor ændringer i råvarepriser, afgiftssænkninger med videre har sat sig på priserne i butikkerne.

Under mere normale forhold i økonomien er der en underliggende tendens mod stigende priser. Men den sidste stigning af blivende betydning i det generelle prisniveau på ”fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer”, som er den helt korrekte betegnelse hos Danmarks Statistik, ligger helt tilbage i foråret 2012.

I andre europæiske lande er madpriserne faldet i den samme periode, f.eks. i England hvor discounterne Aldi og Lidls betydelige vækst har resulteret i generelt lavere priser.

Og her i landet er varer set under ét blevet billigere, mens tjenesteydelser er steget. Samlet set gav det en inflationstakt på 0,2 pct. i august - et lidt overraskende fald for flere økonomer, hvoraf mange ser det som et tegn på en krise, der ikke giver slip.

- Den lave inflation er ikke godt nyt – det er et udtryk for krise at have en så lav inflation. Den lave inflation er dog til en vis grad også en konsekvens af de lave oliepriser – renset for olie og uforarbejdede fødevarer så lå inflationen i august på 0,6 pct., siger Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian.

Opdateret 10. nov 2020