Kunder kan ikke vælge Visa-kortet

20. jun 2016 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Claus Jensen

Butikker må ikke længere have betalingsterminaler, der kun kan vælge Dankortet, når kunden betaler med et Visa/Dankort. På de såkaldte co-badget kort, skal kunden selv kunne vælge, hvillken del af kortet, der skal anvendes i forbindelse med betalingen.

Det fremgår af nye EU-regler om betalingsløsninger, som trådte i kraft 9. juni i år, men endnu er de tekniske løsninger ikke klar, så detailhandelen kan leve op til reglerne.

En kunde vil derfor i dag sandsynligvis ikke få noget ud af at bede medarbejderen ved kassen i supermarkedet om at få betalingen gennemført på Visa-delen af sit Visa/Dankort.

- Der vil nok gå noget tid, inden forretninger kan håndtere det her split i praksis, for de har jo ikke haft tid til at have en løsning klar, siger vicedirektør i Nets, Jeppe Juul-Andersen, som har ansvaret for Dankort.

Nets arbejder på en løsning, som kan stilles til rådighed for forretningerne gennem terminalleverandører og integratorer. Butikkerne vil kunne træffe et forvalg og indstille terminalerne til at vælge den del af co-badget kortet, der skal bruges som standard til betalingen. Og hvis kunden ønsker den anden del brugt, så vil det være muligt.

Løsningen er dog ikke lige om hjørnet.

- Der er nogle tekniske udfordringer både på terminal- og udstedelsessiden. Det er kun 3. generation Dankort, som er teknisk forberedt til det, siger Jeppe Juul-Andersen.

Han fortæller, at der i dag er 2 mio. Dankort af 3. generation i markedet, og der vil formentlig være 3 mio. ved årsskiftet.

Styrelse advarer

Fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er det dog forventningen, at der meget snart er en løsning på vej, så terminalerne giver kunderne valget.

- Vi har fået at vide, at der er en løsning, som er lidt håndholdt fra starten, og så skulle der komme en elektronisk løsning om kort tid, siger kontorchef Martin Nyvang fra styrelsen.

Han advarer om, at styrelsen holder øje med området.

- Reglerne trådte i kraft 9. juni, så der går ikke mange uger eller måneder, før vi begynder at interessere os for den sag. Vi har allerede i dag fokus på, hvorfor det er gået galt, og hvorfor det ikke fungerer, siger kontorchefen.

Styrelsen har sin opmærksomheden rettet mod terminalerne og vil derimod ikke pålægge betalingskortudstederne at udskifte de gamle Dankort, da de nye EU-regler kun gælder for nyudstedte kort.

 

De nye EU-regler for betalingskort

Forbrugerne kan selv vælge. hvilket betalingsvaremærke (for eksempel Dankort eller Visa), de vil benytte, når de betaler med et betalingskort, som indeholder flere betalingsløsninger.

Hverken bank, kortordninger (for eksempel Dankortets ejer Nets) eller forretning må forudbestemme, hvilken del af et co-badget betalingskort, der skal anvendes, når en forbruger benytter det. Et co-badget betalingskort er et kort med flere betalingsmuligheder.

Forretningerne må dog gerne installere en såkaldt default-mekanisme, der i udgangspunktet vælger et betalingsvaremærke på et kort, der indeholder flere løsninger, men forbrugeren skal have mulighed for at fravælge denne default-løsning.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forventer, at regelændringerne betyder, at danskerne fremover kan vælge mellem flere co-badget betalingskort (for eksempel MasterCard/Dankort eller andre nye kombinationer).

Styrelsen forventer også, at det friere valg af betalingsløsninger kan øge udbuddet og dermed konkurrencen om at blive forbrugernes og butikkernes foretrukne betalingsløsning. Styrelsen mener, at det kan føre til bedre priser eller nye betalingsløsninger for både forbrugere og butikker.

Skeptisk forbrugerråd

Forbrugerrådet er derimod skeptisk på forbrugernes vegne. Rådet skriver på sin website, at ”Valgfriheden mellem at bruge dit Visa/Dankort som Dankort eller Visa kommer dig ikke til gode. Visakortet er nemlig dyrere at bruge, og butikkerne må ikke sende de høje gebyrer videre til dem, som vælger at betale med dyrere betalingskort. I stedet bliver gebyrerne lagt over på varepriserne, som bliver sat op.”

 

Opdateret 10. nov 2020