Kun ganske få butikker bliver kontantfrie

13. sep 2017 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Muligheden for at forebygge røverier med kontantfrie butikker har i mange år været et stort ønske for detailhandlen, repræsenteret ved Dansk Erhverv.

Fra årsskiftet gør en ny lov det muligt for butikkerne at sige nej til kontanter 22 og 06. Med dispensation kan lade sig gøre allerede fra klokken 20.

En rundspørge til en lang række dagligvare- og servicestationskæderne viser dog, at kun kæder vil benytte sig af muligheden.

Blandt dem er 7-Eleven. Adm. dir. i Reitan Servicehandel, der driver 7-Eleven i Danmark, Jesper Østergaard, siger, at kæden endnu ikke med sikkerhed har besluttet, hvor mange butikker der bliver kontantfri.

- På landsplan kan der blive tale om to til fire butikker. I nogle måske kun visse dage om ugen. De hårdest ramte alle dage, siger Jesper Østergaard.

Han forventer, at kæden vil søge dispensation til at kunne sige nej fra kl. 20.

- Hvis man ikke tager kontanter fra kl. 22 i et udsat område, er der risiko for at tidspunktet for røveriet flyttes til tidligere på aftenen. Allerhelst så jeg, at der ikke var nogen restriktioner, så vi kunne vælge, at en given butik slet ikke modtager kontanter, siger han.

Har kontanthåndteringssytemer

Antallet af røverier på servicestationer er steget i årets første seks måneder, men det får ikke servicestationskæderne til at sige nej til kontanter.

Fra DDC Energi, der driver Shell, siger retaildirektør Søren Maretti Møller:

- På alle vores selskabsejede stationer har vi installeret lukkede kassesystemer. Vi har stadig mange kunder, der ønsker at betale kontant, og da vi har en løsning, som gør det trygt for vores medarbejdere at modtage kontanter, vil vi ikke benytte muligheden.

Circle K oplever ifølge Ann Kirstine Havsteen, kommunikationsdirektør, sjældent røverier, og kæden har derfor ikke planer om at benytte muligheden.

OK Plus har endnu ikke taget stilling.

Ønsker mere fleksibel lov

Blandt dagligvarekæderne er der heller ikke noget stort ønske om at udnytte mulighederne i den nye lov. Kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked Kasper Reggelsen siger, at koncernen har installeret kontanthåndteringssystemer i rigtig mange butikker.

- Vi udelukker naturligvis ingen ting, men lige nu regner vi ikke med at gøre vores butikker kontantfrie, siger han.

Coops butikker lukker alle før klokken 22 og kan derfor ikke benytte muligheden uden dispensation. Coop ønsker sig dog en mere fleksibel lov.

- Vi synes det er grotesk, at pengeinstitutter må være kontantløse, men dagligvarebutikker ikke må. Vores forslag er, at butikkerne skal kunne være kontantløse de steder og de tidspunkter, hvor de er mest udsatte for røveri, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.

Dagrofa har oplevet et fald i antallet af røverier på omkring 50 procent i 2017.

- Vi vil i samarbejde med købmanden vurdere, om de nye muligheder giver mening for den enkelte butik. Vi kunne godt tænke os, at dispensationen ikke kun var gældende i udvalgte områder, men at det var en generel tilladelse, så den enkelte butik frit kan vælge, hvornår de modtager kontanter, siger koncernsikkerhedschef, Flemming Bang Dammann.

Heller ikke discountkæderne Lidl og Aldi har planer om at lukke for kontanterne.

Opdateret 10. nov 2020