Kun få elevers fagprøver er berørt af coronakrisen

13. maj 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Antallet af unge, der har fået en praktikplads i detailhandlen har været faldende i flere år, og nu viser statistikken for marts endnu et fald.

Det er dog ifølge sekretariatschef for det merkantile uddannelsesnævn Per Clausen for tidligt at konkludere på tallene.

- Foråret er altid en periode, hvor tallene svinger, men de seneste år har antallet af praktikaftaler været faldende på grund af den stigende nethandel, siger Per Clausen.

Ifølge marts-statistikken har dagligvarehandlen og kapitalkæderne underskrevet henholdsvis 41 og 14 pct. flere elevaftaler i perioden fra januar til marts, mens eksempelvis tøjbutikkerne har ansat markant færre elever.

- I udvalgsvarehandlen er de fleste tilbageholdende med at ansætte elever lige nu, og udvalgsvarebutikker i storcentre er lukket ned, hvilket også lægger også en stor dæmper på praktikpladsmarkedet. Men faldet kan også skyldes, at de elever, der er i skolepraktik, ikke får sendt ansøgninger af sted lige nu, ligesom ingen planlægger personlige samtaler i denne tid, siger Per Clausen.

I Uddannelsesnævnet frygtede man, at nedlukningen af landet ville medføre en stor søgning til skolepraktikken, fordi eleverne mistede deres praktikplads.

- Men det er heldigvis ikke sket. En lille håndfuld er det gået ud over. Alt tyder også på, at de elever, der skal til fagprøve, kan gennemføre den som planlagt, så de ikke får forlænget deres uddannelse og blokerer en praktikplads. Dog vil nogle køre efter en nødplan med et mere teoretisk indhold, siger Per Clausen.

I alt er der underskrevet 11 pct. færre uddannelsesaftaler fra januar til marts, mens 26 pct. færre er kommet i skolepraktik.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?