Kritik af forslag om ny kødmærkning
EU arbejder med et forslag om, at forarbejdede fødevarer med kød skal mærkes med kødets oprindelsesland. Forslaget møder imidlertid modstande herhjemme og i det øvrige EU.
Europa-Parlamentet har fremsendt et forslag til EU-Kommissionen om at gennemføre en lovgivning, så forarbejdede fødevarer mærkes med kødets oprindelsesland. Forslaget kommer for at øge fødevaresikkerheden i kølvandet på den omfattende skandale med hestekød, der blev anvendt i forarbejdede fødevarer.
Forleden stemte 460 for og 204 medlemmer af Europa-Parlamentet imod, da de havde afstemning om forslaget, men det er for dyrt og giver ikke forbrugeren øget sikkerhed, mener DI Fødevarer, der er talerør for en lang række danske fødevareproducenter.
- Sagen om hestekød var en svindelsag, og det vil de nye regler alligevel ikke kunne forhindre. I stedet vil den type regler pålægge fødevarevirksomhederne store administrative byrder, uden at det giver forbrugerne væsentlig merværdi, siger direktør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer.
Nye byrder
Han mener, at reglerne om oprindelsesmærkning bl.a. vil betyde, at fødevarevirksomheder skal ændre deres emballage hver gang en af deres leverandører skifter indkøbsland.
- En fødevarevirksomhed, der f.eks. fremstiller spegepølse, vil ofte bruge oksekød, svinekød og spæk. Det kan sagtens være fra tre forskellige lande. Konsekvensen af forslaget vil være, at man skal stoppe produktionen, rense hele anlægget og ommærke produktet, hver gang der kommer en ny leverandør, siger Ole Linnet Juul.
Også den europæiske brancheorganisation, EuroCommerce, der repræsenterer handlen, er kritisk overfor forslaget fra EuropaParlamentet.