Købmand: Forstærk indsatsen imod organiseret tyveri

25. maj 2018 -
This describes the image
Brian Rosenstand fortalte på turen rundt i butikken med justitsminister Søren Pape Poulsen om omfanget af den organiserede tyveri. Foto: Søren Tougaard
Skrevet af: Søren Tougaard

Mens tyverierne som helhed officielt er på retur i Rigspolitiets statistik, kæmper andre dagligvarebutikker i specielt storbyerne hver dag en umulig kamp imod en omfattende organiseret kriminalitet, hvor tyvebander i et ruf stjæler varer for tusindvis af kroner.

En af dem, der mærker konsekvenserne af bandernes hærgen er Meny-købmand Brian Rosenstand, der driver to butikker i Valby på Toftegårds Plads og i Centerparken.

Nærmest hver dag får han "besøg" af banderne og andre butikstyve, der går efter populære, omsælgelige og de lidt dyrere varer som Red Bull, instant kaffe, Marabou og Ritter Sport-chokolade, spiritus, barberblade, kød og slik.

De mest "udsatte" varer viser han denne middag til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på rundturen i butikken på Toftegårds Plads, hvor Brian Rosenstand også fortæller om de foranstaltninger, han har foretaget for at holde de kriminelle på afstand.

F.eks. har han fjernet låget på Nescaféen, mærket chokoladen med Meny-klistermærker og opført en glasvæg foran butikkens spiritussalg, foruden - naturligvis - at videoovervåge butikken. Men lige lidt har det hjulpet.

Ifølge den københavnske købmand må han hvert eneste år lide et økonomisk tab på ca. 1 mio. kr. som følge af de omfattende tyverier.

- De organiserede tyverier er så store mængder. Den omkostning til det, og de ekstra penge vi skal bruge på overvågning, mandskab til at gennemse overvågningen og sikring, gør, at det er meget tabsgivende for os som virksomhed. Jeg mener heller ikke, der er nok fokus på hælermiljøet, for de her varer bliver tydeligvis afsat. Der er endda virksomheder, der på deres Facebook-sider reklamerer med faste, billige priser på Nescafé. F.eks. at de sælger to plader Marabou-chokolade til 35 kr., hvor vi f.eks. sælger det til 35 kr. for en. Så når der ikke bliver gjort nok i hælermiljøet, fortsætter de med at stjæle, fortæller Brian Rosenstand.

Konsekvensløst

I februar sidste år afholdte De Samvirkende Købmænd (DSK) en konference på Christiansborg med fokus på, hvordan sikkerheden højnes i butikkerne.

Som opfølgning herpå fremsatte DSK 10 forslag til politiske tiltag, der kunne være med til at skabe bedre sikkerhed i butikkerne.

Et af forslagene om kontantfrie butikker om aftenen er allerede udmøntet, mens butikkerne også har fået bedre muligheder for indbyrdes at dele gerningsmandsfotos.

- I dag er bøden for at begå tyveri i en butik mindre end ved tyveri imod staten, når man får en bøde for at køre uden billet med DSB. Vi så gerne, at det blev takseret på samme niveau, siger John Wagner, adm. direktør hos DSK.

Og købmand Brian Rosenstand er enig.

- Tyveri er konsekvensløst. Det er dyrere at gå overfor rødt eller glemme at indberette tal til Danmarks Statistik end at blive taget for butikstyveri. Det hænger slet ikke sammen. Og når så butikstyvene bliver taget og dømt i retten, så er problemet, at vi aldrig får vores penge. Jeg har været selvstændig i 11 år, og det er aldrig sket, siger Brian Rosenstand, der gerne så, at Fogedretten fik mulighed for lønindholdelse på samme måde som Skat også har, når folk skylder penge til det offentlige.

Justitsministeren tilkendegiver, at der ikke findes nemme løsninger, der løser problemerne.

Søren Pape Poulsen fortæller dog, at politiet får ekstra ressourcer i form af 600 nye betjente ved udgangen af 2019, som skal være med til at styrke politiets nærhedsindsats.

Herudover vil ministeren også se på, hvordan myndigheder som Skat, fødevarekontrollen og politi styrker den fælles indsats mod den organiserede kriminalitet.

- Jeg tænker, vi skal se på det med bødestørrelserne og se på hæleriet. Der er noget samarbejde mellem myndigheder og ministerier, som vi skal have set nærmere på. Det provokerer jo enhvers retsfølelse, hvis jeg kan gå ind i ni ud af ti kiosker og finde ulovlige varer. Det kan vi jo ikke bare stå at kigge på. Det kræver ikke en masse lovgivning, men mere hvordan vi samarbejder, siger Søren Pape Poulsen.

Justitsministeren ser derfor også en større indsats imod at bekæmpe hæleri.

- Forudsætningen for at der bliver stjålet her er, at der er et marked. Hvis der ikke var et marked, vil Brian jo ikke i samme grad blive udsat for det. Og det marked skal vi kigge på, om vi kan gøre noget ved. Og hæleri i det hele taget, siger Søren Pape Poulsen.

Opdateret 10. nov 2020