Kiosker og nærbutikker frygter ny tobakslov

14. okt 2019 -
This describes the image

For nogle af landets nærbutikker og kiosker udgør salget af tobak op mod halvdelen af omsætningen, og hvis regeringen kommer igennem med sit forslag til en ændret tobakslov, vil nogle af dem dø.

Det forudsiger Torben Pedersen, formand for Nærbutikkernes Landsforening, NBL, og han bakkes op af adm. direktør for OK Plus, Michael Djarnis.

Tobakssalget handler nemlig ikke kun om cigaretter, men også om det salg, der følger med.

- Tobak er et indtrækningsprodukt. Når kunderne kommer efter smøger, køber de også andet, siger Torben Pedersen.

I et udspil til en ny tobakslov fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ligger, at pakkerne skal være neutrale, og at prisen skal stige.

Derudover skal tobakken under disken, som dagligvarehandlen allerede har gjort.

Det samlede forslag får Torben Pedersen til at frygte for de svageste medlemmers overlevelse.

- Et slag på tasken er, at butikkerne vil miste et salg på 10-15 pct., og dertil kommer ekstraudgifter til at gemme tobakken væk. Vores medlemmer har ikke den store indtjening, og nogle vil være nødt til at lukke, og så er der måske også borgere, der mister deres lokale butik, siger Torben Pedersen.

OK Plus sælger flere smøger

NBL-formanden tilføjer, at det samtidig bliver rigtigt bøvlet at håndtere en cigaretekspedition, hvis tobakspakkerne skal være neutrale og samtidig gemt bag et gardin.

Den gemte tobak i supermarkederne har fået salget til at falde, men det har ikke medført en general stigning i nærbutikkerne, lyder det fra NBL-formanden, der understreger, at hans viden er baseret på, hvad han hører fra kollegerne.

Anderledes lyder meldingen fra OK Plus, hvor udviklingen i tobakssalget på kædeniveau ifølge Michael Djarnis har været 4 pct. højere end den totale omsætningsudvikling.

- Vores samlede omsætningsindeks er også trecifret, men det er alene differencen på de 4 pct. på tobakssalget, som kan tilskrives, at dagligvarekæderne har tildækket cigaretterne, siger han.

Han er overbevist om, at tildækning af cigaretter vil indebære et fald i tobakssalget på tværs af kæden.

- Det vil indebære et stort arbejde og en væsentlig omkostning for OK Plus, og det kan ikke udelukkes, at konsekvensen for enkelte butikker kan blive, at de må lukke, siger Michael Djarnis.

Kan øge grænsehandlen

Står det til Socialdemokratiet, skal en pakke kun stige med 10 kr., men alt tyder på, at det kan blive svært for den socialdemokratiske regering at få flertal for en så lille stigning.

- Stiger en pakke med mere end 10 kr., betyder det over 100 kr. for en karton. På en tur over grænsen må man tage fire kartoner med hjem; der er altså mere end 400 kr. at spare. Det vil mange gøre. Salget af illegale cigaretter vil også stige, siger Torben Pedersen.

Fra Q8 lyder det, at der bliver solgt en del tobak fra kædens i alt 107 bemandede stationer rundt om i landet.

- Vi kan ikke svare entydigt på, om vores salg af tobak er øget i forbindelse med, at dagligvarehandlen har gemt tobakken væk. Salget er steget lidt, men det er andre af vores kategorier og kundestrømmen også, og det hele plejer at følges ad, siger kommunikationschef i Q8, Lea-Cecilia Hauch.

Q8 frygter ikke, at skjult tobak vil koste butikker.

- Vi er naturligvis klar til at bakke op, hvis der fra politisk side kommer nye retningslinjer. Vilkårene bliver jo ens for alle, og derfor forventer vi, at salget af tobak naturligt vil fordele sig på tværs af butikskoncepter. Men der vil givetvis være omkostninger forbundet med nye retningslinjer, siger hun.

Mere tyggetobak

Tobakken er ikke gemt under disken i 7-Eleven. Alligevel oplevede conveninecekæden et mindre fald i salget af tobak i både 2017 og 2018.

- Det har stabiliseret sig i 2019 ind til videre, men vi ser en tendens til, at der sælges mere tyggetobak og lidt mindre røgtobak. Det afspejler formentlig hele det danske marked, siger adm. direktør Jesper Østergaard, Reitan Convenience.

Han vil ikke spå om konsekvenserne af en ny tobakslov, men han tror på, at tiltagene kan have en positiv effekt, når det kommer til at undgå, at unge begynder at ryge.

- Som detailhandelskæde hilser vi et fælles regelsæt velkomment, så alle i detailhandelen har fælles spilleregler, siger Jesper Østergaard. En opgørelse fra Skatteministeriet tidligere på året viste, at salget af cigaretter faldt med 14 pct. fra 2017 til 2018.


Det vil regeringen i forhold til tobakken:

Midt i september kom regeringen med mere konkrete forslag fra sundhedsministeren:

  • hæve afgiften på cigaretter for at gøre det dyrere for de unge – målet er 10 kr. pr. pakke
  • indføre neutrale cigaretpakker
  • skjule tobaksvarer i kiosker, supermarkeder og på tankstationer
  • kræve, at også forhandlere, der sælger tobak eller e-cigaretter over nettet, skal kontrollere alderen hos deres kunder effektivt
  • forbyde salg af tobak på uddannelsesinstitutioner for børn og unge
  • indføre forbud mod rygning på alle uddannelsessteder med unge under 18 – altså også erhvervsskoler
  • gøre skoletiden røgfri for eleverne i grundskolen
  • skærpe forbuddet mod tobaksreklamer og sponsorater, f.eks. i forbindelse med festivaler
  • skærper krav til nikotinprodukter, så børn og unge ikke fristes og ryger ind i en afhængighed
Opdateret 10. nov 2020