Kaffens Dag: Den daglige kop kaffe kan være i fare

1. okt 2019 -
This describes the image
kaffens dag peter larsen Foto: Peter Larsen Kaffe

Mens nogle fejrer International Coffee Day, i dag den 1. oktober, kæmper mange af verdens kaffefarmere for overlevelse. De kæmper mod dårlige handelsbetingelser og ikke mindst med klimaforandringerne.

Sådan lyder det i hvert fald fra Peter Larsen Kaffe, der er en af landets ældste kaffevirksomheder.

- Klimaforandringer og udsultning af kaffefarmerne betyder, at både de arealer, der egner sig bedst til kaffedyrkning, og de farmere, der skal dyrke arealerne, simpelthen forsvinder. Derfor risikerer vi, at kvalitetskaffe snart bliver en mangelvare, siger Lars Aaen Thøgersen, udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe.

Flere rapporter viser i følge kaffevirksomheden, at mens den globale efterspørgsel på kaffe i 2050 forventes at være tredoblet, frygtes udbuddet at blive halveret, fordi både arealer og kaffefarmere forsvinder. I Kenya er gennemsnitsalderen for en kaffefarmer eksempelvis 63. Den gennemsnitlige levealder er 67.

Kaffen kan udnyttes bedre

Kaffe er verdens næstmest handlede råvare med en årlig omsætning på over 200 mia. dollars.

- Kun 10 pct. ender i de lande, der rent faktisk producerer kaffen. Og en forsvindende lille del heraf ender hos kaffefarmerne og de mange arbejdere i markerne, siger Lars Aaen Thøgersen.

Peter Larsen Kaffe har i mange år investeret i at uddanne og forbedre forholdene for kaffefarmere i både Afrika og Sydamerika. I dag er over halvdelen af Peter Larsen Kaffes produkter certificerede, og virksomheden har en klar målsætning om, at det i 2021 skal gælde samtlige produkter.

Samtidig arbejder virksomheden på at skabe flere indtjeningsmuligheder for kaffefarmerne ved at udvikle nye måder at udnytte hele kaffeplantens biomasse på.

- Vi vurderer i dag, at det kun er ca. 3-5 pct. af kaffeplantens ernæringspotentiale, der bliver brugt, og det er helt vanvittigt. Hele kaffeplanten er fuld af næringsstoffer, der kan bruges til alt fra andre drikke- og fødevarer til kosmetik, gødning og meget andet. Jo flere produkter, planten kan danne grundlag for, jo mere værdifuld bliver den, og jo mere kan farmerne tjene på at dyrke og sælge den, forklarer Lars Aaen Thøgersen.

For at illustrere kaffebiomassens store uudnyttede potentiale samarbejder Peter Larsen Kaffe blandt andet med bagere, der bruger kaffeskallerne, et restprodukt fra ristningen, i deres brød, og kaffegrums kan bruges i både sæbe og i køkkenhaven.

 

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?