Hver tredje selvstændig har lukket butikken

1. nov 2018 -
This describes the image
Der er blevet færre selvstændige købmænd siden 28, viser tal fra Danmarks Statistik. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Der var en gang, da der var en selvstændig købmand på hvert eneste hjørne, og bag disken stod købmanden selv sammen med sin hustru.

Sådan er det ikke mere.

Faktisk er antallet af selvstændige inden for dagligvarehandlen reduceret med en tredjedel alene fra 2008 til 2016.

Antallet af enkeltmandsvirksomheder blandt kiosker og købmænd er faldet fra 1902 til 1496 på de otte år, viser en analyse, som eStatistik har foretaget for Dansk Handelsblad på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Mens de selvstændige bukker under, nærmer Netto-kæden sin butik nummer 500, og Reitangruppens Rema 1000 har nu 320 butikker og vokser videre med ca. 20 nye butikker om året de kommende år.

Værst i dagligvarehandlen

Direktør i eStatistik, Kent Nielsen, siger, at dagligvarehandlen er ramt specielt hårdt, når det kommer til lukning af enkeltmandsvirksomheder. Han har beskæftiget sig med iværksætteri og selvstændighedskultur gennem de seneste to årtier.

- Vi ser en generel tendens til, at den selvstændige, der har en enkeltmandsvirksomhed og en medhjælpende hustru på den gammeldags facon, forsvinder. Det gælder markant i detailhandlen, men endnu mere markant i dagligvarehandlen, siger han.

Og udviklingen fortsætter, mener detailhandelsekspert Henning Bahr, direktør i Retail Institut Scandinavia.

- Det vil især være kiosker uden for kædesamarbejder, der vil lukke i de næste 10 år, forudser han.

- Færre nærbutikker betyder færre selvstændige. Vi mister noget mangfoldighed, men det er jo forbrugernes egen skyld, når de ikke handler nok lokalt, siger han.

 

Læs også: Ekspert: Franchisetageren er den ”nye selvstændige”

Opdateret 10. nov 2020