Hurlehej er villakvarterets servicebutik

Øvrige 9. apr 2021 - 7 min læsetid
This describes the image
Jim Nielsen foran sin butik med det festlige facadeskilt med navnet Hurlehej. Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Jim Nielsen har åbnet en ny butik i butikskæden Nærkøb. Han har skabt en servicebutik, som tilbyder en bred vifte af varer og serviceydelser

Skrevet af: Henrik Denman

Da Jim Nielsen i slutningen af sidste år åbnede sin butik i Mørkhøj vest for København, var han ikke i tvivl om, at butikken skulle have et utraditionelt navn. Et navn, som børn og voksne ville lægge mærke til og er nemt at huske. Hans kone fandt på navnet Hurlehej, der blev butikkens navn, og det står skrevet med store bogstaver i festlige farver på butikkens facade. Her kan man også se, at den er med i butikskæden Nærkøb.

Det er dog først inde i butikken, at man får et indtryk af, at Jim Nielsen favner bredt.

Han kalder den er servicebutik. Ikke en kiosk, ikke en købmand, men en butik med mange forskellige typer varer og serviceydelser, som supplerer det store sortiment inden for slik og snacks.

– Mit mål er at skabe en populær og attraktiv butik her i Mørkhøj. Et sted, hvor folk har lyst til at handle, og hvor det er interessant at komme. Jim Nielsen uddyber tanken om sin butik:

This describes the image

Simone Dam, der er en af fem ansatte i Hurlehej, har travlt med at fylde op med nye varer. Foto: Helle-Karin Helstrand

– Jeg kalder butikken Hurlehej, fordi der skal være et hurlehej af varer. Vi har slik, men vi har også pakkeshop fra GLS, Bring og PostNord. Vi har renseri- og skrædderservice og skomagerservice. Vi har spillehal med spillemaskiner, Danske Spil og trav, landbrugs- og varelotteri. Der er både håndkøbsmedicin og plejeprodukter samt udlevering af receptpligtig medicin. Nu går vi sommeren i møde, og så har vi gammeldags is og coffee to go, milkshake og slushice.

Jeg er Hurlehej

– Det er altså en blandet landhandel. Vi har primært slik og snacks, men hvis jeg blot havde kaldt den en slikbutik, ville det være mærkeligt at få renseri- og skrædderservice ind i butikken. Pakker kan man godt have, men hvad med spillemaskinerne. Når nogen spørger, om jeg har en kiosk, en slikbutik eller en købmand, vil jeg hellere sige: Jeg er Hurlehej.

Jim Nielsen får løbende nye produkter i sortimentet. Fra starten solgte han f.eks. ikke cigaretter, men da kunder efterspurgte dem, fik han dem hjem. Han har også fået patroner til sodavandsmaskiner hjem, og han har fået gaspatroner til havegrill. Og meget andet.

Butikken har netop fået kommunens tilladelse til at sætte borde og bænke op foran butikken, hvor kunderne kan nyde kaffe, slushice og is.

– Hvis jeg havde kaldt det en slikbutik, havde jeg følt mig mere begrænset. Jeg har mulighed for at brede mig ud, fordi jeg ikke har låst mig fast i en bestemt butikstype. Jeg har mælk, smør og ost, men jeg har ikke brød og vaskepulver, så jeg vil heller ikke kalde det en købmand. Jeg er i virkeligheden mere en servicebutik. Vi er ganske enkelt Hurle-hej, og vi er også kendt som Hurlehej.

“Mit mål er at skabe en populær og attraktiv butik her i Mørkhøj. Et sted, hvor folk har lyst til at handle, og hvor det er interessant at komme. ”

Der er et godt stykke vej til de nærmeste konkurrenter. Længere oppe ad vejen lå tidligere en Dagli’Brugs. Den er revet ned, og i stedet åbner til sommer det nye grønne lavprissupermarked Coop 365.

– Jeg er ikke bange for, at den nye dagligvarebutik vil genere mig. Den vil ikke have pakker, tips og lotto, og den får ikke medicin. Som borger i Mørkhøj glæder jeg mig da til den nye forretning, men jeg ser ikke, at den på nogen måde vil skade mig. Det kan være, at mit salg af mælk, smør og ost går ned, for jeg kan ikke konkurrere på priserne, men så får jeg plads til nogle andre lækre specialiteter.

Det er langt fra nyt, at der er detailhandel på adressen, hvor Hurlehej ligger. Der har været butikslokaler i flere årtier. Fra begyndelsen var der en traditionel købmandsbutik med en lille bager og slagterforretning ved siden af. Senest har der været butik primært med spil, tobak og alkohol.

Nu har Jim Nielsen sørget for bedre plads til sit sortiment, idet han har et dobbelt lejemål.

Startfasen

For Jim Nielsen er det helt nyt at være selvstændig detailhandler. Han har været offentlig leder i en årrække, projektleder i det private erhvervsliv og senest været personalejuridisk konsulent i fagbevægelsen, da han så muligheden for at købe butikken på Rybjerg Allé i Mørkhøj.

– Arbejdet som selvstændig detailhandler lever bestemt op til mine forventninger. Jeg synes, at det er superfedt, og jeg elsker at være herre i eget hus. Jeg har jo ikke noget at sammenligne med, men jeg kan se, at jeg har en rigtig god forretning. Jeg forventer, at den bliver supergod.

This describes the image

Butikken er medlem af kæden Nærkøb, som ved årsskiftet rundede 400 medlemmer over hele landet. Foto: Helle-Karin Helstrand

– Jeg har fem medarbejdere, men det er ikke grunden til, at starten har været dyr. Da jeg åbnede, var min plan, at jeg skulle klare butikken alene med åbent hver dag hele ugen kl. 10-20 og så ekstra timer til at bestille varer og fylde op på hylderne. Det kørte rigtig godt, selvfølgelig med lange dage, men det var sjovt. Jeg er sådan, at jeg gerne vil have, at det er perfekt fra starten, og at det hele spiller. Det er en masse engangsomkostninger f.eks. til facadeskiltning, renovering og maling.

Butiksejer med mere

I januar fik Jim Nielsen et tilbud, han ikke kunne sige nej til. Han blev headhuntet til en konsulentstilling.

– Jeg tænkte, at det kunne give en tryghed på økonomien og gøre det muligt at gå fra ingen ansatte til to-tre ansatte på meget kort tid. Det gør, at jeg ikke har 85 arbejdstimer om ugen – i dag har jeg 40 timer. Nu har jeg fem timelønsansatte.

Jim Nielsen er fortsat i startfasen. Han siger, at corona-krisen ikke har gjort omsætningen i butikken mindre, end den ellers ville have været. Han kan til gengæld mærke en manglende indtægt, fordi han har måttet holde sin spillehal lukket det meste af tiden.

– Jeg glæder mig til, at jeg kommer ud af startfasen, og at åbningen af spillehallen vil øge indtægterne. Folk i området er flinke til at købe snacks og slik og bruge mine serviceydelser. Folk er meget hjemme, og de vil gerne hygge sig. Selv om jeg måske kan være lidt bekymret, når jeg tager en ny vare hjem, viser det sig, at den hurtigt ryger over disken. Folk vil gerne betale for noget, der er lækkert, eller noget, der er specielt.

This describes the image

I Hurlehej kan kunderne købe slik, hente pakker fra GLS, Bring og PostNord, hente receptpligtig medicin, bruge ren-seri- og skrædderservice og skomagerservice og meget andet. Foto: Helle-Karin Helstrand

Jim Nielsen er blevet medlem af kæden Nærkøb, som har rundet 500 medlemmer over hele landet.

Nærkøb er den største frivillige kæde for selvstændige i kiosk- og conveniencesektoren og består af en bred vifte af kiosker og nærbutikker på tankstationer, campingpladser og havne. Selv om Jim Nielsen endnu kun har været medlem i en kort periode, oplever han, at kæden er en stor hjælp for ham.

– Jeg bliver meget inspireret af at være medlem. Jeg var i forvejen en smule skeptisk over for at være medlem af en kæde, men jeg kunne hurtigt se, at det var en god forretning for mig. Jeg har gavn af deres rabataftaler, og kæden har hjulpet mig med at få en stor del af facaden på plads. Der ligger en række gode indkøbsaftaler. Jeg har allerede gjort brug af mange af aftalerne, og det vil jeg selvfølgelig fortsætte med, siger han.

Det er ikke kun traditionelle varer inden for slik og snacks, kæden har hjulpet ham med. Også aftaler om bl.a. skrædder, renseri og indkøb af patroner til sodavandsmaskiner er kommet i hus via Nærkøb.

Opdateret 9. apr 2021