Handlen ansætter flere medarbejdere

16. jan 2017 -
This describes the image
Det er blandt andet i slagterafdelingen, at Dagrofa har flere medarbejdere. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Antallet af medarbejdere i handlen er steget støt de seneste år, og samtidig stiger det samlede antal timer, som de ansatte arbejder, viser sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

I forhold til før krisen, præsteres der dog i dag fortsat færre timer i handlen, der dækker over både detail- og engroshandlen.

Dagrofa, der ejer Spar, Meny og Kiwi, fortæller at koncernens butikker har en lille stigning i mængden af ansatte – det gælder blandt andet faguddannede som eksempelvis slagtere, der længere tid i butikkerne.

- En del af vores større butikker har justeret deres åbningstider, hvilket har affødt flere timer og deraf flere medarbejdere, siger HR-direktør Ditlev Piper.

Coop har ligeledes ansat flere medarbejdere, men det smitter ikke af på antallet af præsterede timer i koncernen.

- I 2016 blev vi godt og vel 200 flere ansatte i forhold til 2015, men omregnet til fuldtidsansatte blev vi knap 200 færre. Vi har altså ansat lidt flere timelønnede, og er blevet lidt færre fastansatte. Det er blandt andet udtryk for behov for større fleksibilitet, som følge af lange åbningstider, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Positive forventninger Fra Dansk Supermarked lyder det, at tallet er nogenlunde status quo. - Vi har ikke gået helt ned i tallene, men et forsigtigt bud lyder på, at vi ligger meget stabilt, hvis man ser det gennem en lidt længere periode, siger kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen.

Mens der i 3. kvartal 2008 blev lagt 133,7 mio. arbejdstimer i handlen, lå tallet på 126,1 mio. timer i samme periode i 2016 og 124,9 mio. timer i 2015. Antallet af ansatte lå i 3. kvartal 2008 på 429.358, mens det i samme periode i 2016 lå på 416.450 – i 2014 lå tallet på 408.317.

Antallet af timer, der bliver lagt i handlen, vil formentlig fortsat stige. Ifølge konjunkturbarometret fra Danmarks Statistik for perioden december 2016 til februar 2017 forventer dagligvarehandlen (handel med fødevarer, drikke- og tobaksvarer) med en konjunkturindikator på 52 øget omsætning, ligesom butikkerne forventer at ansætte flere.

For ansættelser ligger indikatoren, der er forskellen mellem procentdelen af positive og negative forventninger, på 9.

Opdateret 10. nov 2020