Hajer, handel og hygge i Muscat

13. jan 2016 -
This describes the image
|| Foto: Helle-Karin Helstrand|Butikkerne i kæden Pure Danish Ice Cream and Chocolate vil fortrinsvis blive indrettet som butik-i-butik. Illustration: Hjem-Is|'Vi kan ikke sidde her til juleaften' er underholdende og giver en grundig beskrivelse af både udv

Små fiskerbåde kommer hver morgen ind med deres fangst til det flere hundrede år gamle fiskemarked i Omans hovedstad Muscat.

Klokken er kun lidt over halv syv, og solen gemmer sig stadig bag de nøgne bjerge, da Dansk Handelsblad ankommer til havnen i sultanatet Omans hovedstad, Muscat.

Temperaturen nærmer sig 20 grader, og himlen er næsten skyfri.

Lidt gemt af vejen bag en byggeplads, der senere viser sig at være begyndelsen til et nyt og moderne fiskemarked, ligger det gamle marked og molen, hvor fiskerbåde har lagt til gennem flere hundrede år.

Dagens første både er netop kommet ind fra Oman Bugten og ligger nu langs molen. Mænd med trillebøre henter fangsten og kører den op til markedet, mens fiskerne ordner deres fiskesnører og hyggesnakker med lokale, der er dukket op på molen.

Nogle få hundrede meter derfra, ved en anden kaj, ligger et par store krydstogtskibe med turister.

På fiskemarkedet, der blot er nogle hundrede kvadratmeter stort og stort set kun består af et tag, er der ingen turister, og vores kommunikation med de handlende sker med tegnsprog.

Men vi bliver modtaget med smil, og de handlende stiller gerne op til fotografering, mens de viser de flotteste fisk frem.

Klædt som i tidernes morgen

Fiskemarkedets diske er af beton og belagt med hvide fliser og blankt metal. Nogle steder ligger fiskene på is. Andre steder har de handlende lagt vævede tæpper under deres varer: Små hajer med rækker af sylespidse tænder, tun, marlins, barracudaer og en hel del andre større og mindre fisk, som ikke ses på disken hos en dansk fiskehandler.

De handlende, der for de flestes vedkommende bærer lange kjortler, såkaldte dishdas, og en hovedbeklædning, der enten er en turban eller en fez-lignende hat, sidder på disken ved siden af fiskene, på små skamler eller hvide plastikstole og venter på kunderne, mens de hyggesnakker med hinanden.

Små katte, der tydeligvis ikke spiser Whiskas, smutter ud og ind mellem fisk og benene på kunder og handlende og håber på en godbid.

Det sker, at de er heldige.

Et ungt par kommer ind på markedet, kigger sig omkring, finder de fisk, de vil have, og forhandler om prisen.

Måske har de en restaurant med fisk på menuen, hvilket er tilfældet mange steder i Muscat.

Parret beder om at få fisken parteret og bliver henvist til en række mænd, der sidder ved skæreborde af træ langs den ene væg. De bruger deres knive i et tempo, der viser, at det ikke er første gang, de parterer en fisk.

Sejler ud igen

Lige uden for markedet holder små kølebiler, der er kommet til markedet med fangsten fra både, der ligger til på strandene langs Omans kyst. Små bunker af fisk bliver faldbudt fra bilens bagklap, mens resten af fangsten fortsat ligger på køl i bilen.

En kølebil fra LuLu, en stor supermarkedskæde i Golfen, kommer ind på pladsen for at købe fisk til supermarkedets fiskeafdeling. Andre kunder kommer i mere neutrale biler, og en taxachauffør tilbyder at køre os på sightseeing i Muscat, der endnu ikke er overrendt af turister.

En mand går rundt med en bakke med kaffe og små sandwich, som han sælger til fiskerne og de handlende, der har været i gang længe før solen stod op.

Den er nu kommet op over bjergkammene, og temperaturen er steget mindst fem grader. Nogle af bådene sejler ud igen, og håndværkerne er i fuld gang på det nye og meget større fiskemarked.

Vi forlader fiskerne for at gå på opdagelse i det tilstødende grøntsagsmarked.

Opdateret 10. nov 2020