Forbrugerpriserne er fortsat opadgående

20. mar 2017 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Redaktionen

Priserne på de varer og tjenester, som vi danskere generelt bruger eller putter i indkøbs-kurven, er steget 1,0 pct. gennem det seneste år. Det viser de seneste tal for forbruger-prisindekset, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

En stor del af prisstigningerne skyldes dog midlertidige og udefrakommende begivenheder. Således har især benzinpriserne været med til at drive priserne op det seneste år, og så har dårligt vejr i Sydeuropa medført højere grøntsagspriser.

Hvis man ser bort fra fødevarer og energi, er forbrugerprisindekset kun steget 0,6 pct. Det skyldes primært, at vi har været igennem en lang krise, hvor lønningerne er steget mindre end normalt, og virksomhederne har holdt igen med at hæve priserne nær så meget som normalt.

Det betyder, at de priser, som forbrugerne møder ved kasseapparatet, er steget mindre end i tidligere år og også mindre end danskernes lønninger. Samtidig er renterne på de danske boliglån fortsat meget lave, og det betyder, at danskerne i stigende grad oplever, at de har mere luft i økonomien ved slutningen af måneden.

Danske familiers sunde økonomi smitter af på boligefterspørgslen. Ifølge home er flere danskere begyndt at se på ny bolig. Igennem de seneste 3 måneder er antallet af bolig-fremvisninger således steget for både huse og for lejligheder.

Samtidig er forbrugertilliden steget de seneste måneder, og antallet af huse til salg er på det laveste niveau i 9 år. Det peger i retning af, at boligpriserne kan stige yderligere i år, og den positive udvikling, som boligmarkedet har været inde i, kan fortsætte fremadrettet. Ifølge home er huspriserne allerede steget 1,1 pct. i årets to første måneder.

Industrien holder også takten

Det er ikke kun boligmarkedet, der viser positive takter herhjemme for tiden. Det samme er tilfældet med produktionen i de danske industrivirksomheder. Industriproduktionen faldt godt nok med 5,3 pct. i januar, men det kommer efter kraftige stigninger i både november og december måned sidste år.

Industriproduktionen har været særdeles volatil på det seneste, og man skal passe på med at lægge for meget i de månedlige udsving, men tendensen har peget opad siden foråret 2016. Udsigterne for dansk industri er da også ganske lyse.

På Danmarks vigtigste eksportmarkeder er væksten på vej op. Samtidig er kronen blevet svækket på det seneste, hvilket giver danske virksomheder en fordel i udlandet, da deres varer dermed bliver forholdsvis billigere. Det kan betyde større efterspørgsel efter dansk producerede varer og tjenesteydelser i udlandet, hvilket kan skabe yderligere fremgang i dansk økonomi.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?