Forbrugere efterspørger dansk kvalitetsis
Før i tiden var danskernes is altid produceret i Danmark – af dansk fløde. I dag hentes ca. halvdelen af isen i udlandet hos de store mærkevareleverandører som Unilever og Nestlé.
De danske isproducenter ser dog ud til at fundet deres pladser i markedet.
Mejerigaarden i Thisted, som er landets suverænt største isproducent med 145 medarbejdere, har netop aflagt et meget tilfredsstillende regnskab med et plus på 22 mio. kr.
- Vi oplever, at forbrugerne bliver mere kvalitetsbevidste og vil betale lidt mere for god is, hvilket også gælder økologiske produkter. Og så tror vi på, at danskerne først og fremmest gerne vil have is baseret på fløde - og gerne dansk fløde, siger Christian Brink, kommerciel direktør på Mejerigaarden.
Flødeis hitter
Denne opfattelse stemmer overens med opfattelsen hos nogle af Danmarks øvrige større isproducenter, Aabybro Mejeri og Vebbestrup Flødeis, som har mellem 10 og 20 medarbejdere i isproduktion.
- Det går fornuftigt og vi klager ikke. Der er naturligvis hård konkurrence, men det er kun sundt, siger Leif Christensen, indehaver af Vebbestrup Flødeis, som blandt andet producerer literis og islagkager.
- Danskerne vil have gode, fede isprodukter baseret på fløde, og så må de gerne rumme en historie. Det kan vi tilbyde, supplerer en tilsvarende tilfreds N. H. Lindhardt, indehaver af Aabybro Mejeri, som blandt andet producerer Ryå Is og forskellige specialprodukter.
Udover anførte større isproducenter findes også lokal isproduktion i kæder- eksempelvis Paradis Is, hvor produktionen sker i den enkelte iscafe, og i andre lokale iskæder.