Færre bliver sigtet for butikstyveri
Knap 13.849 er blevet sigtet for butikstyveri i 2017, og det er det laveste antal i 10 år. I 2014, da kurven toppede, lå tallet på 17.252. Det viser tal fra Rigspolitiets statistik.
I 2017 blev der anmeldt 18.404 butikstyverier, hvilket betyder, at hver gang fire butikstyverier er blevet anmeldt, er der kun sket tre sigtelser.
Da sigtelserne ikke nødvendigvis sker samme år, som tyveriet er blevet anmeldt, kan man ikke sammenligne tallene direkte.
Men andre år er der blevet sigtet helt op mod 8,5 personer, hver gang 10 butikstyverier er blevet anmeldt.
Når der sker færre sigtelser, kan det skyldes, at tyvene ikke pågribes, men det kan også betyde, at de personer, der bliver sigtet, har stået for flere tyverier. Det kan ikke læses ud af tallene, hvor mange tyverier, der ligger bag den enkelte sigtelse, men ser man på et par domme fra de seneste uger, bliver i hvert fald en del af butikstyverierne i dag er begået af grupper, der turnerer og begår adskillige tyverier.
Således er tre mænd netop blevet dømt for i Retten i Glostrup for 50 butikstyverier, og for nylig blev to personer dømt i Retten i Aarhus for at have deltaget i ca. 20 tricktyverier.
Tidligere blev en del butikstyverier bl.a. begået af unge, der fyldte lommerne. De seneste år er ungdomskriminaliteten faldet.
Organiserede tyverier
Underdirektør i De Samvirkende Købmænd (DSK), Claus Bøgelund Nielsen, mener, at der er en del mørketal i statistikken.
- Ikke alle butikstyverier bliver anmeldt, og der er ingen statistik over værdien af det, butikstyvene får med. Det er vores indtryk, at der i dag sker flere organiserede butikstyverier, hvor der stjæles store værdier. Dels er ungdomskriminaliteten faldet, dels har butikkerne efterhånden taget så mange forholdsregler, at der helt er nogle, der vil være nervøse ved at begå butikstyveri, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Han har ingen forklaring på de færre sigtelser.
- Politiet har været presset af andre opgaver, siden indførsel af grænsekontrol og angrebet på Krudttønden, og det vil da være trist, hvis det er mangel på tid, der er årsag til nedgangen i sigtelser, siger underdirektøren.
DSK har ifølge Claus Bøgelund Nielsen megen fokus på den organiserede kriminalitet som eksempelvis butikstyverierne, der udføres af grupper, der tager store værdier med ud af butikkerne for at sælge dem videre.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Rigspolitiet.