En weekend koncentreret med kød, sved og bagværk
En appetitvækkende duft af forskelligt krydrede saucer trænger ud fra køkkenet, mens rumlen fra en række store æltemaskiner lyder fra bageriet lidt længere henne ad gangen.
Tyve udvalgte bager- og slagterelever fra Dansk Supermarked har sagt farvel til en hyggeweekend med venner eller familie for at træne i deres fag på Kold College i Odense.
Som coaches har de faglærer fra skolen, en række frivillige slagter- og bagermestre fra kædernes butikker – de skal også være deres mentorer i resten af praktikforløbet - samt et par chefslagtere og -bagere fra koncernen.
- Det er talentudvikling. Vi har udvalgt de bedste af vores elever, nogle af dem, vi satser ekstra meget på, og som, vi tror på, med tiden kan blive ledere i vores butikker. På bootcampen har de muligheden for at lære noget ekstra og dyrke deres faglige stolthed, siger chefslagter i Føtex, Henrik Tank-Baaskjær.
Bootcampen er på kortere sigt også en træningslejr til dels den kommende svendeprøve, dels den årlige konkurrence den 1. november, hvor de 20 elever skal kæmpe om pladsen som årets bedste inden for deres respektive fag.
Det er ottende gang, at Dansk Supermarked holder det interne mesterskab for slagter- og delikatesseelever, mens bagerne er med for første gang.
- Den årlige konkurrence er med til at profilere vores bagere og slagtere og vise, at vi har nogle gode håndværkere inden for de områder, som vi gerne vil være kendte for – både over for vores kunder og til rekruttering af nye elever, siger Jacob Andersen, der er chefbager i Bilka og Føtex.
Skal lære at vejlede kunder
Både bagere og slagtere skal kunne andet end mere, end de skulle for nogle år siden.
- De er synlige for kunderne, fordi vi i dag har åbne produktionslokaler, og både bagere og slagtere skal være gode til kundekontakt og kunne vejlede kunderne om blandt andet sammensætning af mad og vin, hvad der passer godt sammen til et måltid, og hvordan det skal tilberedes. Vi har en dygtig kok med på bootcampen, så de også får mulighed for at træne det, fortæller Henrik Tank-Baaskjær.
Blandt slagterelevernes opgaver i weekenden er, at de én efter én skal stå bag disken og vejlede ”en kunde” i et gæstemåltid. Kunden er en erfaren slagter, der stiller spørgsmål i alt fra kødets stegetid til temperaturen i køledisken – ganske som til en eksamen. De skal også afprøve deres talenter som kokke, for kan man ikke selv lave mad, er det svært at vejlede en kunde.
Bagereleverne skal eksperimentere med forskellige brød, og så skal de bage kransekage, en udfordring, der er vanskeligere end den lige lyder til. For dejen er klistret og ville drille – ikke mindst når den skal ende som et kunstværk.
Slagterelever skal skære kød og fisk og tilberede et måltid mad, der skal anrettes på en tallerken.
Noget af det vigtigste, som jeg skal lære, er at holde fokus og kontrol. Lykkes det ikke fra begyndelsen af opgaven, påvirker det resten af forløbet, siger 20-årige Gry Marika Schmidt.
Hun er er i gang med dejen til franske baguettes. Den er glat og elastisk og tung at få ud af den store røreskål.
- Jeg er bedst til brød, og jeg kan specielt godt lide at bage franske brød, smiler Gry Marika Schmidt, der til daglig er i praktik i Føtex i Helsingør.
- Her på bootcampen er vi ikke en del af produktionen, som vi er derhjemme, så der er mere tid til at arbejde med dejen, som jeg gerne vil. Det er en god øvelse, og vi har det hyggeligt med hinanden. Vi kender jo hinanden fra skolen, siger hun.
Gry Marika Schmidt vil gerne vinde titlen som årets elev.
- Jeg satser da i hvert fald på at komme med i top tre, men de er megagode alle sammen, siger hun.
Sagt mellem os to, så går jeg efter at blive Årets Slagterelev, men læringen er altså det vigtigste i denne weekend, smiler 24-årige Tommy Sørensen, mens han hakker et løg fint.
Han skal skære forskellige stykker kød og fisk samt stege et stykke kød, som han skal anrette på en tallerken med tilbehør. Et af målene er at skabe en flot tallerken, hvor de forskellige ingredienser passer i farven. Retten skal vurderes af et dommerpanel.
- Vi får her mulighed for at få en masse ekstra med i rygsækken. Det er et stort privilegie, at vi her har tid til at afprøve nogle ting, som vi ikke kan i hverdagen – og at vi kan få gode råd fra en kok. Det er en ren legeplads at være her, siger Tommy Sørensen.
Han er til daglig i praktik i Bilka i Slagelse og lægger ikke skjul på, at han i fritiden gerne ser et tv-program eller læser en bog om mad for at dygtiggøre sig.
- Udover de faglige ting, vi lærer, er her også mulighed for at skabe et netværk, som vi kan bruge, når vi en gang er færdige med vores uddannelse og i job. Jeg kan da godt forestille mig, at jeg en dag kan få brug for at ringe til en af de andre for at få et råd, siger han.
[gallery ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wOVwvcmVwX1RvbW15LVNcdTAwZjhlbnNlbl9iYWdlci1vZy1zbGFndGVyZWxldmVyX2hraC0xMy5qcGciLCJ0aXRsZSI6InJlcF90b21teS1zb2VlbnNlbl9iYWdlci1vZy1zbGFndGVyZWxldmVyX2hraC0xMyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wOVwvcmVwX0dyeS1NYXJpa2EtU2NobWlkdF9iYWdlci1vZy1zbGFndGVyZWxldmVyX2hraC03LmpwZyIsInRpdGxlIjoicmVwX2dyeS1tYXJpa2Etc2NobWlkdF9iYWdlci1vZy1zbGFndGVyZWxldmVyX2hraC03IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wOVwvcmVwX2JcdTAwZTZyZW5kZV9iYWdlci1vZy1zbGFndGVyZWxldmVyX2hraC0xMS5qcGciLCJ0aXRsZSI6InJlcF9iYWVyZW5kZV9iYWdlci1vZy1zbGFndGVyZWxldmVyX2hraC0xMSIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wOVwvcmVwX2JhZ2VyLW9nLXNsYWd0ZXJlbGV2ZXJfaGtoLTE2LmpwZyIsInRpdGxlIjoicmVwX2JhZ2VyLW9nLXNsYWd0ZXJlbGV2ZXJfaGtoLTE2IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wOVwvcmVwX2JhZ2VyLW9nLXNsYWd0ZXJlbGV2ZXJfaGtoLTE1LmpwZyIsInRpdGxlIjoicmVwX2JhZ2VyLW9nLXNsYWd0ZXJlbGV2ZXJfaGtoLTE1IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wOVwvcmVwX2JhZ2VyLW9nLXNsYWd0ZXJlbGV2ZXJfaGtoLTkuanBnIiwidGl0bGUiOiJyZXBfYmFnZXItb2ctc2xhZ3RlcmVsZXZlcl9oa2gtOSIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wOVwvcmVwX2JhZ2VyLW9nLXNsYWd0ZXJlbGV2ZXJfaGtoLTguanBnIiwidGl0bGUiOiJyZXBfYmFnZXItb2ctc2xhZ3RlcmVsZXZlcl9oa2gtOCIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9"]