Dyrebar vanilje: Butikker risikerer at støtte hæleri og børnearbejde
Vanilje er en eftertragtet vare. Så eftertragtet, at den længe har haft en kilopris i samme størrelsesorden som sølv.
Det gør også krydderiet eftertragtet blandt kriminelle, som kan tjene penge på at sælge stjålen vanilje til blandt andre danske supermarkeder.
Trods en skærpet opmærksomhed på problemet kan danske dagligvarekoncerner stadig ikke garantere, at der ikke findes stjålen vanilje på deres butikshylder, skriver mediet Danwatch, som afdækkede omfattende børnearbejde og handel med hælervanilje tilbage i 2016.
Mediet har taget sagen op igen, efter BBC har afsløret, at problemet med vanilje som hælervare stadig er udbredt.
"I den anledning har Danwatch nu spurgt de danske supermarkeder, hvilke konkrete tiltag de har gjort for at sikre sig imod den problemfyldte vanilje. Trods en række initiativer kan ingen af supermarkederne garantere, at vaniljen, der ender i danskernes indkøbskurve, er produceret under ordentlige forhold," skriver Danwatch.
Mere fairtrade
Mediet har spurgt både Coop, Dagrofa og Salling Group, som alle svarer, at de blandt andet arbejder endnu tættere med leverandører for at sikre etisk forsvarlig vanilje.
“De store supermarkeder har så mange varer på hylderne, at det er umuligt for dem at vide præcist, hvor hver enkelt vare kommer fra. De er det allersidste led i varekæden. Derfor er deres hovedansvar at have et tæt samarbejde med deres leverandører og at lægge pres på dem,” udtaler Andreas Rasche, professor i virksomhedsansvar ved CBS, til Danwatch.
Coop oplyser desuden, at man har øget salget af fairtrade-mærket vanilje med næsten 500 pct.
80 pct. af verdens vanilje kommer fra Madagaskar og bliver fortrinsvist produceret af lokale bønder, hvor hele familien må hjælpe til - også børn ned i tiårsalderen.
Efter bønderne har høstet vaniljen, bliver det hentet af opkøbere, som sælger det videre til eksportører, hvorfra det sælges til importører i blandt andet europæiske lande, og i sidste salgsled er supermarkedet.