Danskere benytter flittigst betalingskort i EU
Man skal ikke længere væk end til den tyske hovedstad Berlin for at finde mange restauranter og barer, der kun tager imod kontanter. Dette er for længst fortid i Danmark.
I snit bruger den gennemsnitlige dansker sine betalingskort 364 gange om året, og det er mere end dobbelt så meget som gennemsnittet i de øvrige EU-lande.
Det mest udbredte betalingskort er naturligvis dankortet, som danskerne sidste år gennemførte betalinger med for over 400 mia. kr.
Til sammenligning stod internationale kort som f.eks. Visa og Mastercard for betalinger for ca. 112 mia. kr.
Det viser analysen ”Betalingsrapport 2020”, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udarbejder for erhvervsministeren hvert andet år.
- Vi danskere bruger betalingskort flittigst i hele EU, og det kræver, at betalingsmarkederne fungerer effektivt. De seneste år er der sket rigtig meget med ny teknologi og ny lovgivning på betalingsområdet, som gerne skulle komme alle, der betaler med et kort, til gode. Vi har derfor prioriterer betalingsområdet højt, og som det fremgår af rapporten, har vi truffet en række afgørelser efter betalingsloven, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.
Laveste omkostningsniveau nogensinde
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fører tilsyn med en række bestemmelser inden for betalingsområdet.
Blandt andet skal Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen afgøre, hvor meget Nets må opkræve hos fysiske forretninger som betaling for, at de kan modtage Dankort.
For årene 2020 og 2021 må Nets maksimalt opkræve 469 mio. kr. for brug af Dankort i den fysiske handel, svarende til cirka 0,36 kr. per dankorttransaktion.
Det er det hidtil laveste omkostningsniveau per transaktion, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.