Danske fiskere lægger pres på supermarkedskæderne
77 procent af forbrugerne i Danmark går i supermarkedet eller i discountbutikken, når de skal købe fisk, men en del af fisken i køleboksen er fanget uden for landets grænser. Det vil de danske fiskere, der er organiseret i Danmarks Fiskeriforening PO, gerne lave om på.
- Vi vil gerne i dialog med detailhandlen, så vi både kan få flere danskfangede vildfisk i kølediskene og samtidig få en større variation i udvalget til forbrugerne. Det er til fordel for alle parter – også detailhandlen fordi de vil få mere tilfredse kunder, siger formanden for de danske fiskere, Svend-Erik Andersen.
Fødevareministeriet har netop offentliggjort et charter, hvor dagligvarebutikker i Danmark skriver under på, at de bl.a. vil gøre det nemmere for kunderne at tage det sunde og bæredygtige fødevarevalg.
Danske fiskere leverer bæredygtige fisk
- Men i dag er der ofte kun tre forskellige fisk, som forbrugerne kan købe fersk, når de køber ind i deres lokale dagligvarebutik. Det er laks fra Norge, torsk fra Norge og så danske rødspætter. Kun ganske sjældent er der andre ferske fisk eller skaldyr – det kan eksempelvis være vakuumpakkede, ferske muslinger – selv om de danske fiskere lander masser af andre arter: Kulmule, kuller og sej for at nævne nogle, siger formanden.
- Vi ser samtidig en udvikling inden for detailhandlen, hvor fiskerne bliver mødt med krav om miljøvenlig og bæredygtig fangst af de fisk, der skal i køledisken. Krav, som de danske fiskere er blandt de førende i verden til at opfylde, fortæller Svend-Erik Andersen og nævner, at 75 procent af de danske konsumlandinger nu er bæredygtighedscertificerede via MSC – Marine Stewardship Council.
Af Helle-Karin Helstrand
hkh@dhblad.dk
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand