Danmark åbner grænsen for tyske, norske og islandske turister
Dagligvarebutikker i sommerlandet kan sammen med spisesteder, campingpladsejere, hotelejere og sommerhusejere ånde lettet op.
Statsminister Mette Frederiksen har netop på et pressemøde fortalt, at turister fra Norge, Island og Tyskland er velkomne i Danmark fra 15. juni.
Kravet er dog, at de har dokumentation for, at de har booket mindst seks overnatninger et sted i landet.
Det vil ikke være muligt at komme ind i landet med en tilsvarende booking med overnatninger i Københavns og Frederiksberg Kommune, hvor man ikke ønsker overnattende turister. Det er dog muligt for turister at tage på éndags-ture til København.
- I år bliver også et år, hvor flere end normalt holder ferie herhjemme. Det betyder forhåbentligt også, at de lægger penge hos de restauranter og kulturtilbud, der har det hårdt. Det betyder, at vi kan blive ganske mange i det danske sommerland. Så jeg vil opfordre til, at alle opfører sig fornuftigt, siger Mette Frederiksen (S) på pressemødet.
Der er endnu ikke lukket op for grænse til Sverige.
- Vi har en tæt dialog med vores broderland Sverige. Mange bor på den ene side, arbejder på den anden. Danmark og Sverige står forskellige steder i forhold til corona. Det betyder noget for, hvad vi kan gøre i forhold til corona, siger Mette Frederiksen.
Hun tilføjer, at der kan komme regionale løsninger - som eksempelvis en åbning for rejser mellem Skåne og Danmark.
Dansk Erhverv ønskede større åbning
Dansk Erhverv havde håbet på yderligere åbning og forudser en hård sommer for Hovedstadsområdet.
- Det er et skridt i den rigtige retning. Netop de tyske og norske turister udgør et vigtigt og stort fundament for turismen i Danmark. Men med de mange restriktioner, der kommer med grænseåbningen, vil vi se meget store økonomiske tab i turismebranchen, lufthavnen, hoteller, restaurationer, oplevelsesindustrien med videre, siger adm. direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.
- Vi havde gerne set, at genåbningen af Danmark kunne påbegyndes hurtigere. Desuden er der ingen tvivl om, at især Hovedstadsområdet og Øresundsregionen bliver hårdt ramt de fortsatte restriktioner. De får en svær sommer. Vi havde håbet på, at der var blevet åbnet yderligere, men da dette nu ikke sker, bliver det afgørende, at der fortsat er hjælp til de meget trængte brancher. Det handler om arbejdspladser, siger Brian Mikkelsen.
Intet nyt om grænsehandel
Sundhedsstyrelsen vil udarbejde en "sundhedspakke", man kan udlevere til turister på for eksempel campingpladser og andre steder, hvor mange turister vil færdes.
Rejsevejledningen fra Udenrigsministeriet vil stadig lyde på en advarsel mod at unødvendige rejser til andre lande end Island, Tyskland og Norge.
Grænserne til resten af Europa vil der blive taget stilling til efter 31. august - måske vil der være løsninger for Finland og Sverige tidligere.
Hvorvidt det vil være muligt at rejse over grænsen og ind i Tyskland for at grænsehandle fremgår ikke af pressemødet. Det afhænger af Tysklands beslutning om, hvordan den tyske grænse åbnes til Danmark.
De danske dagligvarebutikker nyder i øjeblikket rigtigt godt af, at grænsen er lukket.
Grænserne har været lukkede siden 14. marts, hvor de blev lukket for at mindske spredning af coronavirus.