Dagligvarer holder hånden under forbruget

1. apr 2020 -
This describes the image
Discountkæder som Rema 1000 får medvind i 2022 som følge af de stigende priser, lyder vurderingen fra Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia.  Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Omsætningen har mildest talt set bedre dage, når man kigger på de danske detailvirksomheder.

Med undtagelse af få brancher er forbruget gået voldsomt tilbage – ikke mindst i takt med, at regeringens vejledninger, formaninger og forbud er taget til i styrke, og et stigende antal danskeres fremtidige jobsituation er blevet mere usikker.

Det seneste markedsoverblik over handlen herhjemme fra Danske Bank viser, at forbruget i perioden 1.-26. marts 2020 i snit faldt med 40 pct. sammenlignet med marts 2019, hvis man ikke medregner dagligvarebranchen.

Medregnes dagligvarebutikkerne, reduceres faldet til 20 pct., men det ændrer ikke på det generelle billede: Forbruget er sat på lavt blus og vil med al sandsynlighed blive der, indtil regeringen forhåbentlig begynder at åbne op for samfundet og økonomien på den anden side af påsken.

Mad og medicin

Ser man isoleret på dagligvarebranchen, har branchen oplevet et nærmest eksponentielt opsving. Samlet set betyder det, at branchen ligger på indeks 120 i perioden 1-26. marts.

Væksten tog dog især fart efter den 11. marts, hvor regeringen annoncerede mere vidtrækkende tiltag – herunder nedlukning af flere offentlige institutioner.

Uvisheden og de strammere tiltag har ifølge Danske Bank gjort, at dagligvareindekset fra 11-26. marts steg til 133 i snit.

I rapporten bemærker Danske Bank desuden, at branchen i de sidste dage af marts ser ud til at have fundet et vækstleje på omkring 40 pct.

Også apoteksvirksomhederne har oplevet en markant vækst, og indekset lå allerede før 11. marts væsentligt over niveau sammenlignet med marts 2019.

Behovet for desinficerende midler og håndkøbsmedicin har dog gjort, at branchens indeks efter 11. marts ligger omkring 153.

På samme måde har behovet for underholdning på hjemmeadressen gjort, at elektronikforretningerne i snit kan præsentere et indeks på 116 i marts måned.

Danmark på pause

Fællesnævneren for de brancher, hvor det står værst til, er, at problemerne for alvor startede efter den 11. marts.

Før den dato, hvor Mette Frederiksen og regeringen mere eller mindre satte det offentlige liv på pause, lå forbruget generelt blot en smule under niveauet for marts 2019.

I restaurationsbranchen har man generelt været hårdt ramt med enkelte dage under indeks 30 – men når man ikke kan tage gæster ind, er der penge at hente ved at sende maden den modsatte vej.

- Forbruget inden for servicefagene er fortsat væsentligt reduceret. Dog er omsætningen i restaurationsbranchen steget en smule – sandsynligvis på grund af vækst inden for take away-segmentet, lyder det blandt andet i rapporten.

Hos tøj- og skoforhandlerne har man i sidste del af marts hentet en smule af det tabte tilbage gennem blandt andet onlinesalg.

Alligevel ligger indekset efter 11. marts i snit på 39 for skobutikkerne og 62 i tøjbutikkerne.


Fakta:

Markedsoverblikket for marts er baseret på transaktioner både i og udenfor Danmark med kreditkort og Mobilepay foretaget af Danske Banks omkring 1 mio. kunder. Kontantkøb og kontooverførsler er ikke medtaget - herunder kendte, faste udgifter og boligrelaterede omkostninger såsom husleje.

Opdateret 10. nov 2020