Butiksrøverier er reduceret med 60 pct. på 10 år
Færre eller ingen kontanter i butikkerne, bedre videoovervågning, øget fokus på at forebygge fra kædernes side og døre, der er låste om natten.
Dansk detailhandel har de seneste år gjort en stor indsats for at hindre de mange røverier, der ramte butikkerne hårdt omkring 2009 og 2010. Noget tyder på, at indsatsen har båret frugt - i hvert fald er mængden af røverier nede på næsten en tredjedel af de 1162 røverier, der ramte butikkerne i 2009.
I alt blev 456 butikker og servicestationer ramt af et røveri i 2018, hvilket er et fald fra 2017 på 5 pct.
Nye kontantregler gælder ikke supermarkeder
Siden årsskiftet har det været muligt at sige nej til kontanter, hvilket stort set alene en række Rema 1000-butikker benytter sig af. Reglen siger, at alle kan sige nej fra klokken 22 til 06, men i nogle områder kan butikkerne få dispensation til at sige nej allerede fra klokken 20.
En øget mulighed for at sige nej til kontanter hele døgnet kunne måske få mængden af røverier endnu længere ned, men den mulighed kan dagligvarekæderne godt skyde en hvid pind efter.
I et nyt forslag fra regeringen i ”Mindre bureaukrati – mere vækst” lægges der op til, at det skal være frit at tage imod kontanter - blandt andet fordi ”modtagelse af kontanter (indebærer) en øget risiko for røveri”.
Men dagligvarebutikkerne er undtaget i forslaget, hvor der står at ”betalingsmodtagere med centrale samfundsfunktioner fortsat skal modtage kontanter mellem kl. 06 og kl. 22. Disse centrale samfundsfunktioner omfatter dagligvarebutikker…”.
Læs også: Intensiv indsats reducerer røverier i Netto
Andre forholdsregler
Hvorvidt servicestationer er i kategorien dagligvarebutikker fremgår ikke klart af forslaget. Men de fire store servicestationskæder Circle K, Q8, Shell og OK Plus har for nylig sagt til Dansk Handelsblad, at de ikke ønsker at sige nej til kontanter. De har taget andre forholdsregler.
Både kæder og organisationerne DSK og Dansk Erhverv kæmpede i flere år indædt for at få lov til via en ændring af betalingsloven at sige nej til kontanter, men flere gav udtryk for, at det skulle være hele døgnet, da de færreste butikker har åbent efter 22, og mange røverier sker tidligere.
Mens organisationerne kæmpede den politiske kamp, investerede ikke mindst dagligvarehandlens kæder og servicestationerne i kontanthåndteringssystemer, der ligeledes betyder, at de ansatte ikke har adgang til kontanter.
I modsætning til lempelsen af loven, der kun gælder om natten, fungerer kontanthåndteringssystemerne hele døgnet rundt.