Butikken til dem, der dropper kødet

10. okt 2016 -
This describes the image
||| Den Veganske Butik henvender sig både til veganere og til forbrugere, der vil nyde en kødfri dag en gang imellem. Foto: John Ehbrecht|Kunderne i den nyåbnede Den Veganske Butik kommer både fra det indre København og fra hele Sjælland. Foto: John Ehbrecht
Skrevet af: Henrik Denman

Forbrugere, der enten er vegetarer eller veganere eller som blot vil nyde en kødfri dag en gang i mellem, har fået et nyt mål i København for indkøbsturen efter specialprodukter.

Få minutters gang fra Nørreport Station, som er Danmarks mest travle trafikknudepunkt, Købmagergade og Rosenborg Slot har Sebastian Duciel åbnet Den Veganske Butik.

– Jeg har været veganer i seks år. Jeg led tidligere af knogleskørhed, og lægen sagde, at jeg skulle droppe kødet, hvis jeg ville komme mig for alvor. Jeg fulgte hans råd, og knogleskørheden gik væk efter en måneds tid. Det fik mig til at undersøge alt om veganere og vegetarer, og siden er jeg gået den grønne vej. Jeg fik senere ideen med at åbne en butik for veganere, og da jeg havde fundet de rigtige lokaler med en god beliggenhed, slog jeg til, fortæller han.

Det er ikke blot en kødfri butik. Det er samtidig en socialt orienteret butik, hvor alle arbejder frivilligt.

Butikken er næsten helt økologisk, idet der er enkelte kosttilskud, som ikke findes økologisk, og kunderne kan orientere sig i et større udvalg af madvarer, primært tørvarer, bl.a. en del superfoods, kasser med lokale grøntsager og frugt og økologisk vin og mousserende vin.

– Der er et stort potentiale for danske producenter i at udvikle fødevarer og retter, der henvender sig til veganere og vegetarer.

Danmark kommer med

Ifølge Sebastian Duciel er handlen med fødevarer til veganere og vegetarer længere fremme i f.eks. England, Tyskland og Sverige.

– Nu er vi ved at komme efter det herhjemme, og det går hurtigere og hurtigere. Der kommer stadig flere superfoods, og supermarkederne har i dag mange tilbud til folk, der ikke vil spise kød, men hvor produkterne smager som kød. Hvis man kan lide vegansk mad, er det absolut vejen frem at købe det til daglig.

Sebastian Duciel fortæller, at tilstrømningen til den lille butik har imponeret ham, og han fremhæver, at butikken ikke kun har kunder fra nabolaget og det indre København, men at han har kunder fra hele Sjælland.

[gallery ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVmVnYW4tOC5qcGciLCJ0aXRsZSI6InZlZ2FuLTgiLCJjYXB0aW9uIjoiS3VuZGVybmUgaSBkZW4gbnlcdTAwZTVibmVkZSBEZW4gVmVnYW5za2UgQnV0aWsga29tbWVyIGJcdTAwZTVkZSBmcmEgZGV0IGluZHJlIEtcdTAwZjhiZW5oYXZuIG9nIGZyYSBoZWxlIFNqXHUwMGU2bGxhbmQuIEZvdG86IEpvaG4gRWhicmVjaHQiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVmVnYW4tMTAuanBnIiwidGl0bGUiOiJ2ZWdhbi0xMCIsImNhcHRpb24iOiJCdXRpa2tlbiBoYXIgZXQgc3RcdTAwZjhycmUgdWR2YWxnIGFmIG1hZHZhcmVyLCBwcmltXHUwMGU2cnQgdFx1MDBmOHJ2YXJlciwgYmwuYS4gZW4gZGVsIHN1cGVyZm9vZHMsIGthc3NlciBtZWQgbG9rYWxlIGdyXHUwMGY4bnRzYWdlciBvZyBmcnVndC4gRm90bzogSm9obiBFaGJyZWNodCIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVmVnYW4tNy5qcGciLCJ0aXRsZSI6InZlZ2FuLTciLCJjYXB0aW9uIjoiUFx1MDBlNSBoeWxkZXJuZSBmaW5kZXIga3VuZGVybmUgYlx1MDBlNWRlIFx1MDBmOGtvbG9naXNrIHZpbiBvZyBtb3Vzc2VyZW5kZSB2aW4uIEZvdG86IEpvaG4gRWhicmVjaHQiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9"]
– Jeg har en stor opgave med at fortælle om butikken på Facebook. Det er den bedste måde at sprede budskabet om butikken på. Jeg overvejer at åbne flere butikker i Danmark, men det er vigtigt for mig, at jeg har fuld kontrol over butikkerne, så de ikke pludselig begynder at sælge produkter, som ikke hører til i en vegansk butik, siger Sebastian Duciel.

Opdateret 10. nov 2020