Arbejdsmarkedsforsker: Løsarbejdere har magten i dagligvarehandlen
Beskæftigelsen har været stigende i nu seks år, og dagligvarebutikkerne kæmper om at sikre sig de bedste medarbejdere.
Ca. 70 pct. af de ansatte arbejder på deltid, og blandt dem er mange studerende, for hvem det ikke er økonomisk afgørende at tage hvilken som helst vagt.
Det betyder ifølge Jonas Felbo-Kolding, der er forsker i arbejdsmarkedsforhold ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet (FAOS), at de ikke nødvendigvis har det samme forhold til arbejdet og arbejdspladsen, som man har, når man skal leve af sin månedsløn.
Eksempelvis er de unge ikke blege for at sige nej til en vagt, hvis noget andet er vigtigere, og så må butikschefen ofte selv tage vagten. Mister de unge jobbet, venter et nyt.
- Magtfordelingen mellem leder og ansat er særligt i den nuværende situation med høj beskæftigelse så at sige vendt om i detailhandlen. De unge timelønnede har magten, siger han.
Læs også: Hver fjerde butik opgiver at få en stilling besat
Mangler de gamle dyder
Kravene bliver derfor høje til lederne, og dagligvarekoncernerne arbejder på højtryk for at uddanne deres butikschefer og købmænd. Uddannelse er blevet et af de konkurrenceparametre, som kæderne benytter, når de skal tiltrække nye ledere.
- Vores talentprogrammer har gjort Aldi mere attraktiv. Det gælder alt fra vores butikschef- trainee-uddannelse til vores graduate-program, lyder det blandt andet fra Aldis HR-direktør, Lars B. Nielsen.
Men det er ikke nok at tilbyde de nye ledere en uddannelse. Detailhandlen efterspørger blandt andet nogle af de gamle købmandsdyder hos ansøgerne.
Egenskaber som punktlighed, ansvarsfølelse, motivation, selvstændighed og samarbejdsevne, og det finder arbejdsgiverne ikke altid hos de ledige, der søger stillingerne.
En undersøgelse, som Dansk Erhverv foretog i detailhandlen i foråret, viser, at ca. halvdelen af virksomhederne manglede ansvarsfølelse og motivation hos ledige ansøgere, mens godt en tredjedel af virksomhederne manglede selvstændighed.
I undersøgelsen fortalte hver fjerde virksomhed, at man havde opgivet at besætte en eller flere stillinger det seneste år.
Læs også: Arbejdsmarkedsforsker: Uerfarne medarbejdere stiller store krav til ledelse