Ansatte i discountbutikker er mere udsat for vold og trusler

27. maj 2016 -
This describes the image
||| Ansatte i landets discountbutikker udsættes oftere for vold og trusler. Foto: Ulrik Samsøe Figen|Indkøbschef i 7-Eleven Danmark Morten Vedel. Foto: 7-Eleven|Ifølge Peter Mouritzen oplever donaid stor interesse fra supermarkederne. De første varer med don
Skrevet af: Søren Tougaard

I syv ud af ti sager, hvor Arbejdsskadestyrelsen sidste år modtog en anmeldelse om vold, trusler og psykisk chok imod ansatte i dagligvarebranchen, var medarbejderen ansat i en discountbutik. Det viser et udtræk fra Arbejdsskadestyrelsen.

I 2015 indløb i alt 29 anmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen om vold, trusler og psykisk chok imod ansatte i dagligvarebranchen, f.eks. forårsaget efter røverier og kundekonflikter.

Heraf var 20 af sagerne fra ansatte i discountbutikkerne, mens de øvrige ni sager var fordelt med tre anmeldelser indenfor købmænd/kiosker og seks anmeldelser fra ansatte i supermarkeder.

Sammenlignet med de 37 anmeldelser i 2014 er der tale om et fald på 27 procent.

Men mens det således er lykkedes købmænd, kiosker og supermarkeder at halvere antallet af anmeldelser fra deres medarbejdere på et år, stiger antallet af anmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen omvendt fra ansatte i discountbutikkerne.

Sidste år bød ellers på et markant fald i antallet af røverier imod butikkerne på mere end 20 procent sammenlignet med 2014, ligesom antallet af butikstyverier faldt med over 2.000 til cirka 11.000 i 2015.

Sårbar placering

Alligevel er det tilsyneladende ikke blevet mere sikkert at arbejde i en discountbutik. Ifølge Merete Hansen, arbejdsmiljøkonsulent HK Handel, er det ellers netop discountkæderne, der arbejder allerhårdest med at nedbringe antallet af røverier og konflikter i dagligvarebutikker.

I alt var der 1575 discountbutikker i Danmark i 2015 ud af et samlet butiksnet i dagligvaresektoren på mere end 3100, når man medregner de cirka 200 kiosker.

Derfor peger hun især på discountbutikkernes placering som en væsentlig årsag til, at det er mere udsat at arbejde i en discountbutik.

- Supermarkeder og varehuse er ofte placeret i centret, hvorimod discountbutikker ligger placeret anderledes åbne med bedre flugtmuligheder. Desuden har discountbutikkerne også længere åbent, hvilket betyder mindre personale og færre kunder, påpeger Merete Hansen, der sidder som partskonsulent i branchearbejdsmiljørådet for detailhandelsområdet, BAR Handel, der blandt andet rådgiver branchen om, hvordan de bedst forebygger konflikter og skaber det bedste arbejdsmiljø for butikkens ansatte.

Opdateret 10. nov 2020