Aftale klar om pant på tyske dåser
Tyskland og Danmark er klar med en aftale om at indføre pant på øl og sodavand, der bliver indkøbt i grænsebutikkerne syd for den dansk-tyske grænse.
Salget af øl og sodavand på dåser til især danskere løber op i omkring 1,2 mia. dåser årligt.
Dansk Handelsblad skrev allerede i begyndelsen af februar om planerne om at lægge pant på dåser i grænsehandlen, men forhandlingerne har været en politisk delikat sag og har derfor været ført i stor hemmelighed.
Den slesvig-holstenske miljøminister Robert Habeck (De Grønne) har en aftale klar, som den danske miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ventes at underskrive snarest.
Ifølge aftalen vil tyskerne opkræve pant på dåserne, som sælges i grænsesupermarkederne. Panten skal danskerne indløse i Danmark. Desuden vil hver dåse blive pålagt moms på ca. 2,5 cent, som tilfalder den tyske statskasse.
- Dermed bliver der lagt låg på en sag, der længe har været en grænseoverskridende konflikt, siger Robert Habeck.
Han mener ikke, at en prisforhøjelse på knap tre cent vil påvirke grænsehandlens omfang så meget, som grænsebutikkerne frygter.
Kirsten Brosbøl bekræfter, at aftalen er klar til at blive underskrevet i Kiel og København.
Dansk Erhverv siger i en kommentar, at der vil være tale om et væsentligt gennembrud, når aftalen kommer på plads. Det er en sag, danske og tyske miljøministre har arbejdet for gennem mere end 10 år.
- Den manglende pant er en særlig fordel givet specielt til de ca. 60 grænsehandelsbutikker. Alle andre tyske butikker opkræver pant, også butikker beliggende tæt ved tyskernes øvrige otte landegrænser, siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv.
- Effekten af pant i de tyske grænsebutikker vil være en inddæmning af den danske grænsehandel syd for grænsen, tilføjer hun.