ABC-Købmand: Teenagere vokser med opgaven

5. okt 2018 -
This describes the image
Foto: ABC Lavpris

Man bestemmer som arbejdsgiver selv, hvordan de unge opfører sig på jobbet, og hvordan de udvikler sig med opgaverne.

Det mener bestyrer i ABC Lavpris i Herning, Søren Oehlenschläger Rabjerg.

- Der skal stilles krav fra begyndelsen, men så vokser de unge til gengæld og bliver glade for at komme på arbejde, siger han.

Butikken har ca. 45 ungarbejdere ud af i alt 65 ansatte. De fleste af de unge bliver i flere år, og deres kammerater kommer og søger job i butikken.

- De må jo have haft en god oplevelse hos os, og vi er stolte over alle de ungarbejdere, vi har, siger Søren Oehlenschläger Rabjerg.

Når han rekrutterer, tænker han i høj grad fremad.

- Vi ansætter dem, vi tror på vil butiksarbejdet – ikke mindst på den lange bane. I mødet med de unge overvejer jeg fra start, om de er potentielle elever, som vi på længere sigt også kan og vil beholde i ABC. Vi kan godt lide selv at få lov til at opdrage vores folk i ABC-kulturen, siger Søren Oehlenschläger Rabjerg.

Sætter sig i de unges sted

Han lægger dog ikke skjul på, at butikken med mange åbne timer også har brug for de unge her og nu.

- Det er vigtigt for os at have den arbejdsstyrke, som de unge udgør. Men hvis vi ikke oplærer dem fra begyndelsen, bliver de ikke bedre. Vi skal sætte nogle rammer for, hvordan de skal agere. Undlader vi at sætte dem, har de unge ingen mulighed for at kende dem, siger Søren Oehlenschläger Rabjerg.

Han erkender, at han indimellem undrer sig over, at nogle ting ikke bare er en selvfølge.

- Jeg skal nogle gange lige tænke mig ind i en 16-17-års verden af i dag. Den ser anderledes ud, end dengang jeg var i deres alder. De har lange skoledage og meget andet, de gerne vil. De går til fodbold flere gange om ugen, og så skal de spille kamp eller se en håndboldkamp. Når vennerne spørger efter skoletid, om de vil med i centret, er det let lige at bytte sin vagt, siger Søren Oehlenschläger Rabjerg.

Ikke skilt med ny i job

Han er selv 29 år og arbejdede som ung to-tre dage om ugen og hver anden weekend. I dag er hans oplevelse, at det for de unge er rigeligt med en ugentlig dag på tre og en halv time - og hver tredje weekend.

- De unge har ikke i samme grad brug for pengene, for de mangler ikke noget. Måske er det forældrene, der kræver, at de arbejder alligevel, siger han. Men butikken har rigtigt gode oplevelser med de unge – ikke mindst, når de får udfordringer fra dag ét.

- Vi kaster dem ud i opgaverne fra den første dag, og hos os får de ikke et skilt, hvor der står ”ny i job”. Måske ved de ikke, hvor bagepapiret, der er på tilbud, står, første gang en kunde kommer og spørger efter det. Men når kunde nummer to kommer, og de kan hjælpe hende, er det en succesoplevelse. Det er svært den første dag, men udfordringen bliver ikke mindre – tvært imod – om man så venter tre måneder, siger Søren Oehlenschläger Rabjerg.

Beholder de 18-årige

Han gør fra begyndelsen de unge klart, at førsteprioriteten er skolen.

- Nummer to er arbejdet, og først på tredjepladsen kommer fritidsinteresserne, siger Søren Oehlenschläger Rabjerg.

Han ansætter de unge, når de er 14-15 år, og mange af dem bliver tilbudt at blive, når de fylder 18 år. Således er knap hver fjerde af de 45 timelønnede i butikken fyldt 18 år.

- De bliver dyrere, når de fylder 18, men er de dygtige nok, vil vi gerne betale mere. Til gengæld kan vi også stille større krav til dem. De kan opfylde mange af de fastansattes opgaver – bl.a. i weekenderne, når mange af de fastansatte gerne vil holde fri. Alternativt skal vi i gang med at oplære nye helt unge, siger Søren Oehlenschläger Rabjerg.

Opdateret 10. nov 2020