2020 starter med flere butiksrøverier
Kurven over røverier mod detailhandlen nåede i 2019 det laveste punkt, siden Rigspolitiet i 2007 begyndte at offentliggøre statistik, men nu har kurven taget en ryk i den forkerte retning.
Antallet af røverier mod detailhandlen ligger i første halvdel af 2020 28 pct. højere end i samme periode i 2019. Ifølge et specialudtræk fra Rigspolitiet blev forretninger i de første seks måneder af 2020 udsat for 167 røverier, mens tallet i 2019 kun lå på 116.
På tankstationerne var der 16 røverier mod sidste års 15. Tal for et halvt år er ikke nok til at konkludere, at kurven for alvor er vendt, og der kan være flere årsager til stigningen. Blandt andet kan der være tale om en anden måde at registrere kriminalitet mod detailhandlen.
Epidemi har positiv effekt
Chefkonsulent i Dansk Erhverv Henrik Sedenmark forudsagde i efteråret 2019 over for Dansk Handelsblad, at kurven igen kunne få et nøk opad. Det skyldes, at der er mere fokus på organiserede butikstyverier, der ofte udvikler sig med trusler eller vold. ”Hvis de bliver registreret korrekt, nemlig som røverier, vil kurven igen få et nøk opad”, sagde Henrik Sedenmark.
[caption id="attachment_89994" align="alignnone" width="619"] Kilde: Rigspolitiet[/caption]
Røverikurven hævede sig allerede i første kvartal, før coronakrisen var slået helt igennem. Men pandemien, der indebar en nedlukning af Danmark fra 12. marts, kan også have en mindre betydning.
Befolkningen holder mere afstand, og det har ifølge statistikken givet lommetyve meget dårlige vilkår: Således blev der ifølge Danmarks Statistik kun anmeldt rundt regnet 2.000 lomme og tasketyverier i 2. kvartal 2020, hvilket er rekord få og 69 pct. færre end i samme periode året før, hvor politiet modtog knap 6.600 anmeldelser. Det er tidligere set, at når berigelseskriminaliteten falder på et område, stiger den på et andet.