Sidste udkald for Nemlig.com-ejer: Kommune sætter deadline for chaufførbetaling

Nemlig.Com 20. aug 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Københavns Kommune afkræver fortsat Intervare efterbetaling til chauffører, der har leveret dagligvarer til kommunens borgere

Københavns Kommune giver nu Intervare, moderselskabet bag Nemlig.com, en sidste chance for at rette op på det, kommunen anser for urimelige arbejdsvilkår.

Kritikken omhandler Intervares chauffører, som har leveret varer til kommunens borgere, der ikke selv kan håndtere de daglige indkøb - herunder ældre, personer med handicap og andre borgere.

En undersøgelse udført af Københavns Kommune viser, at chaufførerne bl.a. "er blevet snydt for løn, ferie og ret til fravær under sygdom". Derfor får Intervare nu indtil 3. september 2021 til at rette op på arbejdsforholdene.

Sker det ikke, vil det få konsekvenser "i form af for eksempel bod, tilbageholdelse af vederlag eller i yderste konsekvens ophævelse af kontrakten," lyder det i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

- Vi vil ikke acceptere, at mennesker, der løser opgaver for Københavns Kommune, bliver udnyttet til at arbejde under forhold, som er langt under standard på det danske arbejdsmarked og til en alt for lav løn. Det er sidste udkald for Intervare til at rette op på forholdene og give medarbejderne den løn, de har krav på, siger overborgmester Lars Weiss (S). 

Skylder 11.000 kr. i snit

Trods løbende dialog mellem Københavns Kommune og Intervare har forholdene ikke ændret sig til det bedre, mener kommunen. Samtidig sætter kommunen tal på, hvor eget man mener, chaufførerne er blevet snydt for, idet "kommunen konstatere, at chaufførerne i gennemsnit er blevet underbetalt med 11.000 kroner pr. person pr. måned i den undersøgte periode," lyder det i pressemeddelelsen.

Samtidig mener kommunen ikke, at chaufførerne reelt har haft mulighed for at afholde ferie eller melde sig syge, ligesom der har været risiko for sanktioner i form af eksempelvis bøder, hvis de har fravær fra arbejde eller er forsinkede.

- Nu må Intervare tage sig sammen og betale de penge, de skylder chaufførerne. Min tålmodighed er ved at slippe op. De lever åbenlyst ikke op til den kontrakt, de har med Københavns Kommune, og det skal de få bragt i orden nu! De medarbejdere, som vi samarbejder med, skal have en ordentlig behandling og en ordentlig løn. Og ellers må vi annullere kontrakten,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). 

Intervare har formelt kontrakt med Københavns Kommunes Socialforvaltning og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Ifølge Kommunens kontrolrapport mangler seks chauffører fra Intervare tilsammen at få udbetalt 201.289,50 kr. i løn, pension og feriepenge i kontrolperioden fra januar-marts 2021. Dertil kommer manglende løn, pension og feriepenge til to afløsere på i alt 83.309,63 kr.

Dagligvarehandlen forsøger at få en kommentar på, hvordan Intervare forholder sig til kritikken.

Opdateret 23. aug 2021