Medie: Intervare-chauffører med corona bragte angiveligt mad ud til ældre

Nemlig.Com 10. sep 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Adm. direktør for Intervare og Nemlig.com, Stefan Plenge Arkivfoto: Henrik Frydkjær
  • Nemlig.coms moderselskab Intervare har kontrakt med en række kommuner om at levere mad til ældre. Københavns kommune undersøger forholdene blandt chaufførerne

Nemlig.com og moderselskabet Intervare har på grund af omtale af dårlige arbejdsforhold blandt chaufførerne været voldsomt i vælten det seneste halve år.

En ny oplysning om, at nogle chauffører måske har leveret varer til ældre, mens de har været syge med corona, gør ikke sagen bedre.

Lige nu undersøger Københavns kommune, om forholdene i Intervare lever op til kommunens krav. Hvis ikke, stopper samarbejdet med netsupermarkedet, der har speciale i at bringe dagligvarer ud til ældre.

Københavns kommune har interviewet otte chauffører, der bringer varer ud til de ældre, om deres arbejdsvilkår. Flere chauffører fortæller ifølge kommunen, at de har arbejdet, selvom de var syge, og selvom de var testet positiv med covid-19.

Det viser en aktindsigt, som DR har fået i rapporten.

Begrundelsen for at arbejde er under sygdom er, at en chauffør ifølge aftalen med Intervare skal betale en bod på 8000 kr. per dag for fravær. Penge, der skal dække en afløser.

På baggrund af undersøgelsen konkluderer Københavns Kommune, at "der er enighed om, at chaufførerne ikke i praksis har fravær ved ferie og sygdom, da det ifølge chaufførernes kontrakter koster den enkelte chauffør op til 8.000 kroner pr. dag at have fravær".

Rapporten skal gennem politiske udvalg, inden der tages stilling til et fremtidigt samarbejde.

- Men jeg vil da ikke lægge skjul på, at det bliver sværere og sværere for mig at se, hvordan et fremtidigt samarbejde med Intervare skal kunne lade sig gøre, siger Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København Kommune, til DR.

I et skriftligt svar til kommunen skriver Intervare, at man er uenig.

På den baggrund kræver Københavns Kommune, at "chaufførerne efterbetales et beløb svarende til differencen mellem den faktiske betaling og den betaling, som chaufførerne har krav på".

I en pressemeddelelse fra den 20. august oplyser Københavns Kommune, at chaufførerne i gennemsnit er blevet underbetalt med 11.000 kroner per person per måned i den undersøgte periode.

Opdateret 10. sep 2021