Sügro vil fordoble terminalen

Leverandører 22. nov 2019 -
This describes the image
Familien Larsen er i dag tredje og fjerde generation i virksomheden. For bordenden er det Carl Erik Larsen og hustruen Elin D. Larsen omgivet af sønnerne Jesper D. Larsen, Kenneth D. Larsen og Torben D. Larsen. Foto: Sügro
Skrevet af: Claus Jensen

Den privatejede grossistvirksomhed Sügro tror på vækst og økonomisk fremgang og har planer om næsten at fordoble størrelsen på hovedterminalen i Vejle, efter at virksomheden har lukket sin terminal i Struer.

- Inden for de næste tre år vil vi begynde at bygge mindst 2500 kvadratmeter på terminalen i Vejle, fortæller adm. direktør og ejer af Sügro, Carl Erik Larsen.

Virksomheden har masser af jord at udvide på i industriområdet i det sydlige Vejle, da den nuværende terminal er på kun 3000 kvadratmeter, og det er muligt at udnytte halvdelen af grunden på 15.000 kvadratmeter.

Sügro meddelte i slutningen af august i år, at grossistens Struer-terminal lukker.

Carl Erik Larsen lægger ikke skjul på, at han har været ked at lukke terminalen i hjembyen Struer, men det var nødvendigt for at få en mere effektiv logistik.

- Der er følelser med i det, for det var jo her, det hele startede, siger han.

Nogle få medarbejdere flytter med til Vejle, og der bliver i en periode stadig kørt varer ud fra Struer, da distributionen endnu er bibeholdt. Varerne plukkes i Vejle og ompakkes på den gamle terminal i Struer, inden bilerne kører ud på ruterne.

Tobakken trækker ned

Sügro har i mange år været en stabil overskudsforretning, og også i 2017/2018 var der et overskud på bundlinjen på knap 20 mio. kr. Det er dog knap fire mio. kr. mindre end året før, og virksomhedens omsætning faldt med 61 mio. til 1,5 mia. kr.

Carl Erik Larsen fortæller, at en væsentlig årsag til faldet er udviklingen i tobakssalget. Knap to tredjedele af grossistens omsætning er tobak, og tobakssalget er faldet.

Tobak er dog fortsat et vigtigt forretningsområde for Sügro. Der er i 2019 fra EU stillet nye krav om ”track and trace” af cigaretter og rulletobak, som skal kunne spores til sidste salgsled for at modvirke ulovlig handel. Kravene i track and trace-systemet er store, og Sügro-direktør Jette Andersen vil ikke afvise, at det kan give Sügro nye tobakskunder.

- Da tobak udgør en markant andel af vores omsætning, arbejder vi ihærdigt på implementeringen af track and trace, siger hun.

- Der kan måske være nogle kæder og mindre grossister i handelen, som nu ikke længere selv vil stå for tobakken, efter at kravene er blevet så store, tilføjer Carl Erik Larsen.

De seneste par år har Sügro arbejdet med at gøre sit it-system mere adræt, og når det kører, vil grossisten have track and trace på tobakken - som krævet i EU-lovgivningen – samt på lageret stemmeplukning, som giver færre varefejl i pakningen.

- Der vil være mange fordele for kunderne og vores organisation, når systemerne bliver mere adrætte, siger Jette Andersen.

 

Huller i markedet

Carl Erik Larsen regner med, at der også i fremtiden er plads til en privatejet grossistvirksomhed som Sügro, og han tror på, at virksomheden i de kommende år vil vokse ”hvor der er huller i markedet”.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er plads til os. Spørgsmålet er på hvilket niveau, men det bestemmer vi jo egentlig selv, for hvis vi ikke er dygtige nok, så når vi ikke niveauet, siger han.

Sügro-direktør Jette Andersen fremhæver, at grossisten har forholdsvis få gebyrer og gør det nemt for kunderne at gennemskue prisen for ydelserne.

- Vi er et alternativ til de store aktører på markedet, og vi er en flad organisation, som har nemt ved at træffe beslutninger. Der er en dynamik hos os, der kan omfavne både små og store kunder, siger Jette Andersen.

Hun fortæller, at Sügro er meget opsøgende med at finde nye kunder og samarbejdspartnere.

- Vi har meget opsøgende arbejde med ti konsulenter, som er på 20.000 besøg hvert år. Der er masser af muligheder, som vi hele tiden arbejder med, siger hun.

- Derudover har vi et supergodt samarbejde med vores leverandører, og vi er distributører for nogle af dem. Der sker masser af sammenlægninger, hvor vi bliver valgt til nye opgaver, siger hun.

Jette Andersen betragter det som en af Sügros væsentligste styrker, at grossisten med sin store salgsstyrke er hurtigt ude med mærkevare-nyheder ved kunderne. Hun påpeger, at grosssisten støtter mærkevareindustrien ved at besøge kunder, som industrien ellers ikke ville få fat på.

Sundere konfekture

Virksomheden beskriver i dag sig selv som total-leverandør og specialist indenfor convenience. Historisk har Sügro sit afsæt som konfekture-grossist, og Jette Andersen tror på, at markedet for konfekture kan være et vækstområde også i fremtiden.

- Konfekture er stadig i vækst, og vi arbejder med at udvikle kategorien, og det er her, vi har vores store hjerte og kærlighed, siger hun.

Forbrugerne ønsker at spise mindre fedt og sukker – også når det gælder konfekture.

- Kunderne bliver mere kvalitetsbevidste og kritiske, og vi kan se, at alle aktører omfavner sundhedstrenden, siger Jette Andersen.

Hun ser også muligheder for vækst i drikkevarekategorien med functional foods – som læskedrikke eller energidrikke tilsat vitaminer og mineraler eller andre næringsstoffer.

Sügro forsøger generelt at spotte fælles behov hos sine kunder og skabe løsninger til dem – for eksempel har grossisten kastet sig over en helt ny kategori AFH (away from home), papir og dispenserløsninger som papirhåndklæder.

Sønner overtager aktierne

Sügro begyndte i det vestjyske for godt 50 år siden med nogle få ansatte, chokolade, hjemmelavede flødeboller og skum.

Den 74-årige ejer Carl Erik Larsen forventer også i de kommende år at være i spidsen for den familieejede virksomhed, og han oplever ikke, at alderen bremser for, at han får nye ideer.

Han har ikke umiddelbart planer om skære ned på sin arbejdsindsats eller at sælge livsværket.

- Nej, jeg er still going strong, men vi er i familien begyndt med et generationsskifte på aktierne, fortæller han.

Carl Erik Larsens sønner er med i arbejdet i virksomheden og i bestyrelsen. Carl Erik Larsen spøger med, at arveafgiften forpligter ham til at holde sig i live.

- Så længe min kone og jeg er i live, så er der ingen arveafgift til Mette Frederiksen, siger han.

Driftig erhvervsmand

Carl Erik Larsen er udover at være ejer og direktør i Sügro en driftig erhvervsmand, som gennem en række selskaber også er involveret i mange forskellige virksomheder, han enten selv har startet eller opkøbt.

Opdateret 18. okt 2021