Royal Unibrew slipper øllet fri

Leverandører 13. feb 2023 -
This describes the image
Dagligvarehandlen har sat Ulrik Malling i stævne på Anarkist Baren i Odense, hvor også brygmester Daniel Bjørk fra craft øl-bryggeriet Theodor Schøitz Brewing Co er troppet op sammen med kollegaen og brygmester Michael Rahbek fra Nørrebro Bryghus. Foto: Flemming Effersøe
  • Anarkist-øllene fra Albani i Odense og topøllen New York Lager fra Nørrebro Bryghus er nu sammen om at tegne en pæn del af Royal Unibrews profil på specialøl 

Mens der var Tap Take-over og fynske gæstebryg på Anarkist-baren med domicil hos Albani Bryggerierne i Odense, blev den danske ølverden omtrent samtidigt overrumplet af nyheden om, at Nørrebro Bryghus - som en af pionererne i den danske ølrevolution - er blevet en del af den efterhånden vidtforgrenede kategori af specialøl hos Royal Unibrew.

Som Danmarks næststørste bryggeri- og drikkevarekoncern har Royal Unibrew, der omfatter bryggeriet i Odense, de seneste otte år udviklet sit eget univers af specialøl, som koncernen foretrækker at samle under betegnelsen craft øl. 

- Vi bruger begrebet craft øl for at understrege håndværket uden skelen til volumen og vinkler på øllet, siger brand manager Ulrik Malling fra Royal Unibrew.

I Odense, hvor hovedparten af koncernens craft øl bliver brygget, var Royal Unibrew og Anarkist i januar gået sammen med 16 danske mikrobryggerier med et fælles ønske om at skabe en festival, hvor ølentusiaster kunne mødes og udforske et bredt og spændende udvalg af danske specialøl. 

Det var første gang, at dørene blev åbnet til Odense Specialøl Festival på Anarkist – Beer & Food Lab i Odense, med mulighed for at komme på en rejse gennem den danske ølkultur. 

- Når vi på Anarkist Bar inviterer andre mikrobryggerier til at komme og præsentere deres øl, og når vi har holdt både Danmarks største virtuelle ølsmagninger og sågar været med ombord i  Natholdets julekalender, hvor vi også har givet taletid til spændende mikrobryggerier, så er det fordi vi ønsker at være med til at bidrage til craft øls vækst ved at få danskernes øjne op for, hvor meget god øl der findes derude, siger Ulrik Malling med den overbevisning, at det også kommer Royal Unibrews egne craft øl til gode.

Mens taphanerne på Anarkist blev åbnet for ikke bare Royal Unibrews egne specialøl, så viste det sig også, at koncernens pengekasse var blevet åbnet for opkøbet af Nørrebro Bryghus, der siden 2003 har været fyrtårn for specialøl med storsælgende bryg som New York Lager, Bombay IPA og Ravnsborg Rød.

- Royal Unibrew har fået mulighed for at overtage og videreføre et stærkt, lokalt forankret brand med et betydeligt afsæt i København. Det er et fyrtårn i den danske ølkultur, vi overtager, og det er vi naturligvis både stolte og ydmyge omkring, fortalte direktør i Royal Unibrew Danmark, Kasper C. Ryttersgaard Jacobsen i januar.

Bryggermøde i Odense

This describes the image

Dagligvarehandlen har sat Ulrik Malling (tv.) i stævne på Anarkist Beer & Food Lab i Odense, hvor også brygmester Daniel Bjørk (th.) fra craft øl-bryggeriet Theodor Schiøtz Brewing Co er troppet op sammen med kollegaen og brygmester Michael Rahbek (midten) fra Nørrebro Bryghus.

Den københavnske brygmester har allerede fået flere af øllene fra Nørrebro Bryghuset sendt til test i Royal Unibrews laboratorium for at afsløre dets inderste kemiske hemmelighed. Et helt nyt værktøj, som det mindre bryggeri ellers måtte betale dyrt for at bruge.

Royal Unibrew er på mindre end 10 år med sin craft øl kategori blevet legeplads for brygmestre i Norden, Baltikum og Canada gennem opkøb af regionale og mindre bryggerier. Alt i alt har koncernen 15 brygmestre, hvoraf en tredjedel brygger craft øl.

Udover opkøbet i Danmark af Nørrebro Bryghuset i år har Royal Unibrew senest købt Bryggeriet Fuglsang i Haderslev. Indimellem blev Amsterdam Brewery Co i Canada købt.

Og selv om Fuglsang med rødder i Sønderjylland og landsdækkende salg ikke går under kategorien specialøl, så har bryggeriets øl som Fuglsang Early Bird Fuglsang Hvid Bock vundet indpas som premium-øl.

Ung brygmester i centrum

Midt i det efterhånden omfattende univers af craft øl står den 33-årige brygmester Daniel Bjørk.

Han har det overordnede ansvar for innovationen og udvikling af kategorien og har sin daglige gang på koncernens store bryggeri i Odense, hvor craft øl har fået sit eget brygværk.

Herfra er der udsigt til Odense Letbane, der suser forbi med ganske få meters afstand på den anden side af de store vinduer ud til Albanigade. Det er med til at gøre det nemt for gæster at komme til Anarkist-baren i samme bygning, hvor der tidligere har været en tappekolonne til flasker.

Bryganlægget, der er opkaldt efter Theodor Schiøtz – efter Albanis grundlægger – har en kapacitet på 25 hl ved hvert bryg, som sættes over. Til sammenligning har moderbryggeriet Albani 300 hl, mens bryganlægget ved koncernens hovedkontor i Faxe kan brygge det dobbelte ad gangen. Nørrebro Bryghus har et bryganlæg i Baldersbrønde, som har en kapacitet på 40 hl.

- Men bryganlæg kan ikke stå alene, når vi skal bedømme den samlede kapacitet på et bryggeri. Så handler det i virkeligheden også om de tankanlæg, hvor øllet skal gære og modne, siger Daniel Bjørk.

Kissmeyer sætter standarden

This describes the image

I Theodor Schiøtz Brewing har Andes Kissmeyer - som en af branchens mest respekterede brygmestre siden 2016 - været en del af koncernen og udviklet øl under sit eget brand Kissmeyer.

Han hører til i den absolutte elite af verdens bryggere. I 2011 blev han kåret som den bedste aktive brygger i verden, og ledende danske ølskribenter har kaldt ham den 3. mest betydende brygger i dansk bryggerihistorie.

- Anarkist og Kissmeyer er vores egne fyrtårne, som forbrugerne kan navigere efter. Som uprøvet craft øl forbruger kan man regne med at blive udfordret, men ikke skræmt ved at købe en Anarkist eller Kissmeyer. Men også den erfarne craft-øl forbruger kan sænke skuldrene en smule, og ikke nødvendigvis bruge en masse tid på at analysere øllen, men bare nyde en gedigen god craft øl, siger Ulrik Malling.

Den danske ølrevolution

Anders Kissmeyer, der begyndte som brygmester på Carlsberg, rykkede i 2003 til Nørrebro Bryghus, hvor han søsatte en række øltyper, der blev en primus motor i den danske ølrevolution, der snart kan fejre sølvbryllup. 

This describes the image

Daniel Bjørk (th.) er uddannet fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskole og fik sin første bryggererfaring på Bryggeriet Skovlyst i Hareskoven i Værløse, som også var arnestedet for øl under mærket Skovlyst, der produceres af brygmester Casper Møller under det selvstændige selskab Skovlyst Production. Her ses han sammen med brygmester Michael Rahbek fra Nørrebro Bryghus.

- Bryggerfaget er så bredt, at det er umuligt at dykke ned i alle detaljer omkring gæren, humlen, malten og vandet.  Som brygger finder man sin egen særinteresse og deler sin viden. Derfor er faget forbundet med stolthed, der er bundet op på et fagligt fællesskab, hvor vi gerne deler opskrifter og inspirerer hinanden, selv om vi også er konkurrenter, siger Daniel Bjørk.

Og øllet bliver alligevel aldrig helt det samme ifølge Daniel Bjørk. For udover brygmesterens egne metoder, så giver det lokale vand, processer, brygværket og tankanlæg særkende til øllet.

I 2021 omsatte Royal Unibrew for 8,7 mia. kr.  Opkøb er blevet en så integreret en del af strategien for koncernen, at en tredjedel af koncernens vækst i overskuddet af den primære drift historisk set er skabt gennem opkøb.

Royal Unibrew blev stiftet som Bryggerigruppen i en fusion mellem Faxe Bryggeri og Jyske Bryggerier i 1989. 


Her er Royal Unibrews opkøb:
2021:

  • Bryggeriet Fuglsang (Danmark)
  • Solera Beverage Group (Solera)
  • Crazy Tiger (Frankrig)
  • Tanker Brewery (Estland)
  • Norhlund (Danmark)
  • Bryggeri Helsiniki (Finland)

2022:

  • Hansa Borg Bryggerier (Norge)
  • Rebæl (25%) (Danmark)
  • Amsterdam Brewery Company (Canada)
  • 2023: 
  • Nørrebro Bryghus (Danmark)

Siden 2021 har Royal Unibrew opkøbt ni virksomheder i ind- og udland.

Læs tirsdag: Prisstigninger flytter rundt på salget af specialøl

Læs onsdag: Mød købmand Martin Perlt, Meny Måløv, der fortæller om fokus på salg af specialøl

 

 

Opdateret 14. feb 2023