Danskerne spiser oftere på restaurant

Leverandører 11. feb 2020 -
This describes the image
Foto: Colourbox
Skrevet af: Henrik Denman

Aldrig har udvalget af restauranter og cafeer været så stort og på så forskelligt niveau. Toplinjen tordner i vejret hos landets restauratører samtidig med, at branchen dog har store udfordringer med at skabe en fornuftig indtjening. Over de seneste seks år er både antallet af restauranter og omsætningen i branchen steget jævnt samtidig med, at danskerne går mere og mere ud og spiser.

Dog ser det ud til, at forbruget pr. besøg ligger nogenlunde stabilt. Vi spiser altså oftere ude snarere end at vi bruger flere penge pr. besøg. Det viser tal fra brancheorganisationen for hotel-, restaurations- og turisterhvervet Horesta.

– Vi kan bekræfte, at der er en vækst i måltider. Der er sket en vækst af antal måltider, som bliver spist uden for hjemmet, og de stiger og stiger. Danskerne prioriterer madoplevelser uden for hjemmet, og den seneste rapport fra Madkulturen viser, at danskerne prioriterer mindre selv at lave mad, og de bruger mindre tid på at lave mad. Der er både en prioritering og en lyst til at spise ude eller få varerne afleveret i hjemmet udefra i form af forskellige convenienceprodukter, siger Tine Skriver, fødevarechef i Horesta.

Tal fra 2017 viser, at danskerne i gennemsnit går ud og spiser 1,6 gange pr. uge eller i gennemsnit 81 gange om året. Det tal lå på 77 gange året før.

Tal for udviklingen

Tallene fortæller også, hvordan udespisningen fordeler sig ud over Danmark. Her topper København med 123 besøg på restaurant årligt, mens nordsjællænderne ligger på andenpladsen med 79 besøg på årsbasis. Det laveste antal besøg på restaurant om året finder man på Bornholm, hvor man i gennemsnit går ud og spiser 41 gange.

Det mest populære type spisested er cafeer. Dernæst følger de traditionelle restauranter og grillbarer/pizzeriaer.

Horesta måler i dag også interessen for take away-besøg. Tallene viste i 2017, at take away som sushi, thai, salat mv. er den fjerdestørste kategori. Oven i dette tal skal formentlig lægges yderligere besøg på burgerbarer og pizzeriaer, hvorfra maden tages hjem.

Tal fra 2017 viser, at restauranterhvervet omsætter for 44 mia. kr. Branchen har oplevet en vækst på 10,4 mia. kr. siden 2012.

Det er især de 20-29-årige, som går i byen for at spise. Unge under 30 år står således for 40 pct. af alle besøg. Der er til gengæld færrest udespisebesøg blandt danskere over 65 år.

Læs mere i Food Professional nr. 1 2020

Opdateret 10. nov 2020