Polak dømt for millioner af ulovlige cigaretter

Kriminalitet 15. jun 2023 -
This describes the image
Foto: Henrik Frydkjær
  • En polsk mand er idømt fængsel, stor bøde og udvisning i sag om 2,4 mio. cigaretter.

Ifølge fragtpapirerne kørte en chauffør rundt med autodele i sin lastbil. Men ved en fælles politi- og toldkontrol stod det klart, at der var 2,4 mio. ulovlige cigaretter på ladet.

Nu er dommen faldet. En 49-årig polsk mand er ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg blevet idømt et år og ni måneders fængsel, en bøde på 2,3 mio. kr. samt udvist for bestandig i en sag om ulovlige cigaretter, der var smuglet ind fra Tyskland.

Polakken befandt sig den 22. september 2022 i en lastbil på en rasteplads i Padborg, hvor køretøjet blev kontrolleret af den særlige Politi- og Toldenhed, som er et samarbejde mellem Toldstyrelsen og Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Ved kontrollen stod det klart, at der var cigaretter på ladet, mærket Prince Rød, som der ikke var betalt afgift af, hvorefter chaufføren blev anholdt og varetægtsfængslet. 

Alene i tobaksafgift repræsenterer cigaretterne en værdi på 4,7 mio. kr.

Ud over svindel med tobaksafgifter af særlig grov karakter blev chaufføren også dømt for overtrædelse af varemærkeloven og EU-varemærkeforordningen af særlig grov karakter, da cigaretterne var illegalt fremstillede, men fremstod som værende Prince Rød.

Den polske mand har under sagen nægtet sig skyldig, men modtog dommen. Dommen blev afsagt onsdag den 7. juni.

- De kriminelle søger derhen, hvor fortjenesten er størst, og da cigaretter er dyrere i Danmark end både Tyskland og Sverige, skal myndighederne have fokus på også den form for kriminalitet, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

Han deltager i dag i en debat på Folkemødet på Bornholm om illegal handel.

Opdateret 15. jun 2023