Markant fald i røverier i årets tredje kvartal

Kriminalitet 2. nov 2020 - 3 min læsetid
This describes the image
| Illustration: Ulrik Samsøe Figen|

De seneste tre måneder byder på et markant fald i anmeldte røverier mod forretninger og tankstationer, viser et udtræk fra Rigspolitiets statistik.

Faktisk er mængden af røverier i årets tredje kvartal med 70 anmeldte røverier det laveste i den tid, Rigspolitiet har offentliggjort statistik.

Faldet kommer dog efter en stigning i årets første halvdel på knap 30 pct., og man kan ikke med sikkerhed konkludere på statistik over en så kort periode. Men færre kontanter og en opfordring til at benytte andre betalingsmetoder, kan være en grund.

Et af de tiltag, som både servicestationer og dagligvarebutikker har benyttet mod røverier de seneste mere end ti år, hvor røverimængden rent faktisk er faldet markant, er kontanthåndteringssystemer. Et system, der gør, at medarbejderne ikke kan få fat i kontanter og udlevere dem i forbindelse med et røveri.

Under corona-pandemien har det fortsat været et krav, at kunder alle steder skulle kunne benytte kontanter. Alligevel er der sket et stort fald i betalinger udført med kontanter, viser tal fra Danmarks Nationalbank.

Andelen af betalinger, der blev udført med kontanter, lå før corona-pandemien på 28 pct. Under nedlukningen faldt andelen til 19 pct., og efter genåbningen er den igen steget til 22 pct.

Men mindst lige så vigtigt i forhold til at forebygge røverier, er det, at mange kæder og butikker både direkte og indirekte opfordret til, at kunderne benytter andre betalingsmuligheder end kontanter.

237 røverier i efteråret 2009

Dansk Erhverv registrerer i samarbejde med detailhandlen røverier i Crimestat, og chefkonsulent Henrik Lundgaard Sedenmark fortæller, at man også i Crimestats database kan se et fald i tredje kvartal, efter en markant stigning i første halvår. Om stigningen i første halvår skriver Crimestat i et nyhedsbrev:

"Nedlukningen af Danmark har betydet, at der er færre kunder samt medarbejdere i butikkerne. Det kan være årsagen til stigningen inden for antallet af røverier, da vi ved, at fraværet af kontrol, er en af de tre ting der skal til, før en kriminel handling sker."

Ifølge Dansk Erhverv varierer behovet for kontanter hos potentielle gerningsmænd også fra tid til anden. Henrik Lundgaard Sedenmark tør dog ikke gætte på, hvad der kan være årsag til det markante fald lige nu.

– Det kan både være færre kontanter, flere mennesker i butikkerne, eller at de kriminelle ikke i så høj grad har brug for at røve kontanter lige nu og her. Jeg ved det ikke, og tør ikke gætte, men er glad og positiv over, at der er færre røverier, skriver han i en mail til Dansk Handelsblad.

Mens tredje kvartal i år altså bød på kun 70 røverier, var der til sammenligning 237 røverier i tredje kvartal af 2009, da røverikurven toppede, på. I 2019 lå tallet på 98 røverier.

Opdateret 13. jan 2021

Vil du vide mere?