Inflation: En ny type butikstyverier rammer købmand

Kriminalitet 29. sep 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Købmand Kristian Rysgaard Stærk foran butikken i Snedsted Foto: Helle Karin Helstrand
  • En nordjysk Spar-købmand med seks butikker tager én butikstyv om dagen. Almindelige mennesker stjæler basisvarer

Krisen kradser, og noget tyder på, at de tårnhøje dagligvarepriser får flere til at ty til butikstyverier. Det oplever i hvert fald købmand Kristian Rysgaard Stærk, der er medejer af seks Spar-butikker i Thy.

- Da grænserne blev lukket op efter corona, så vi en del østeuropæiske butikstyve heroppe, og det har været en stor udfordring. Men det, vi ser nu, er lidt nogle andre tendenser. Det er ganske "almindelige" mennesker, der pludselig panikker og gør sig til butikstyv, siger Kristian Rysgaard Stærk til Nordjyske.

Mens spiritus, barberblade og dyrt oksekød tidligere var et oplagt mål for butikstyve, oplever købmanden i dag, at også almindelige mennesker stjæler dagligvarer som smør og mælk. Han tager nu én butikstyv om dagen i de seks butikker.

De organiserede tyverier slipper han dog ikke for. I en af butikker mistede købmanden for nylig gasflasker for 20.000 kr., og i en anden var det øl og vand for et stort beløb.

Politikommissær Henrik Skriver Jensen fra lokalpolitiet i Thisted kan ikke overfor Nordjyske be- eller afkræfte, om der er kommet flere butikstyve de seneste måneder.

Men Dansk Erhverv har for nylig fortalt, at antallet af butikstyverier er stigende. Det registrerer erhvervsorganisation via tal fra krimi-databasen Crimestat, hvor detailhandlen registrerer butikstyverier og røverier.

- Rigtig meget peger i retning af, at der er en sammenhæng mellem de stigende priser og stigningen i butikstyverier. Flere af vores medlemmer melder om øgede butikstyverier, og vi ser også det samme mønster flere steder i udlandet, eksempelvis i Storbritannien, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, chefkonsulent i Dansk Erhverv og ansvarlig for Crimestat, i et nyhedsbrev.

Opdateret 29. sep 2022