Flere røverier i færre åbningstimer sidste år

Kriminalitet 1. feb 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Butikkerne anmeldte sidste år flere røverier end i 2019 Arkivfoto: Helle-Karin
  • Corona-pandemien har i perioder betydet lukkede butikker, og kunderne er gemt bag mundbind. Begge dele kan påvirke røveristatistikken

     

     

     

Siden 2009 er mængden af røverier i butikker og på servicestationer stort set faldet hvert eneste år. Årsagerne er mange, men kontanthåndteringssystemer, låste døre om natten, og en øget bevidsthed om indretning af butikkerne er blandt de vigtige.

2020 har som bekendt været et ganske anderledes år i butikkerne: specialhandlen og butikker i storcentre har holdt lukket i perioder, og forbrugerne køber ikke så ofte ind, men handler mere i ydertimerne. Dertil kommer, at alle kunder har skullet bære maske siden oktober 2020.

Statistikken over røverier adskiller sig også. Faktisk er der sket flere røverier, selv om der har været færre åbne butikker.

I løbet af 2020 har butikker og servicestationer anmeldt 359 røverier - i 2019 lå tallet kun på 345. Målt i procent er der tale om en stigning på 4 pct. Men den skal ses i lyset af, at mange specialbutikker har været lukket i perioder.

 

Lettere at gemme sig med masken

Chefkonsulent i Dansk Erhverv Henrik Lundgaard Sedenmark har ikke nogen entydig forklaring på udviklingen.

- Det er svært at vide præcist, hvad baggrunden for udviklingen i tallene er, men i foråret så vi på den ene side lukkede butikker, hvilket burde give færre røverier, idet der er færre mål for de kriminelle. På den anden side så vi butikker med færre kunder, hvilket bør give flere røverier, da fravær af andre personer giver øget røveri-risiko, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

I august 2018 blev maskering forbudt på offentlige steder, og det indebar blandt andet, at kunder skal tage motorcykelhjelme og lignende af servicestationerne, så personalet kan se ansigtet - netop for at forebygge røverier.

Men i oktober trådte et corona-krav om mundbind på indkøbsturen i kraft - og det gør det lettere for en potentiel røver at gemme sig godt maskeret i menneskemængden.

- Med mundbinds-påbuddet har vi set en øget trussels- og røveriaktivitet, da det er nemmere at skjule sig, når man nu er pålagt at have en maske på, siger Henrik Sedenmark.

Opdateret 2. jun 2021