Dansk Erhverv savner især et våben i kampen mod butikstyveri

Kriminalitet 1. feb 2024 -
This describes the image
I Sverige kan butikker give personer opholdsforbud mod at være i butikken, hvis de er kendt for at begå tyveri. Samme mulighed så Dansk Erhverv gerne indført i Danmark, men det er ikke en del af regeringens plan.  Foto: Coop Sverige
  • Erhvervsorganisationen tager positivt imod regeringens nye initiativer imod butikstyverier, men savner et forebyggende initiativ kendt fra Sverige. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Muligheden for at dele billeder af gerningsmænd er et stærkt forebyggende værktøj, som blev givet ved en lovændring i 2018. I praksis virker loven imidlertid ikke.

- Vi er derfor glade for, at ministeren nu lægger op til, at vi kan få loven fra 2018 ud at virke, så butikkerne kan advare hinanden mod gengangere og forebygge yderligere kriminalitet, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for detailhandelssikkerhed.

Et yderligere forebyggede værktøj i kampen mod gengangere, som Dansk Erhverv har efterspurgt, er muligheden for at give et opholdsforbud, som politiet håndhæver. Det er der god erfaring med i Sverige.

Dette forslag er imidlertid ikke med i regeringens plan.

- Selvom det er positivt, at bødeniveauet bliver hævet til et mere tidssvarende niveau, så har det nok desværre kun en begrænset forebyggende effekt - vi savner helt generelt mere fokus på en større forebyggende og vedvarende indsats fra politiet, kommunerne og andre myndigheder for at undgå, at butikstyverier sker, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Roser regeringen 

2023 satte en kedelig rekord i antallet af butikstyverier i detailhandlen med over 24.400 tilfælde.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har haft en god og konstruktiv dialog med Justitsministeriet omkring udfordringer med butikstyverier og trusler i butikkerne. Derfor er Dansk Erhverv også overordnet positiv for regeringens nye initiativer på området. 

- Det er glædeligt, at justitsministeren har hørt os og nu kommer med en række initiativer på området. Der har siden corona-tiden været et skred blandt de besøgende i butikkerne. Der stjæles mere, og personalet oplever en grimmere og grovere opførsel. Der er behov for nye værktøjer til at få stoppet og vendt den tendens. Her er lydoptagelser et af de værktøjer der kan have en forebyggende indsats i forhold til grim og truende verbal adfærd. Desuden kan optagelserne benyttes til at bevise trusler og lignende efterfølgende. Det er en mulighed, vi har efterspurgt klar hjemmel til i flere år, og vi er glade for, at det nu er lykkedes, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for detailhandelssikkerhed.


 

Opdateret 2. feb 2024