Dansk Erhverv: Pas på falske 1000 kronesedler
-
Erhvervsorganisationen opfordrer butikkerne til at være ekstra opmærksomme på falske 1000 kronesedler
Før i tiden kunne der gå flere dage i mellem, at kunder betalte med 1000 kronesedler i butikken. Sådan er det ikke længere.
Siden Nationalbankens meddelelse om at udfase 1000 kronesedlen fra 1. juni 2025 er der allerede indsamlet sedler til en værdi af lidt over 9 mia. kr. Det svarer til lidt over ni millioner sedler.
Og det er en situation, som har givet falskmøntnere ny appetit.
"Den situation benytter falskmøntnerne sig af, og der har i det seneste stykke tid været flere episoder med kriminelle der har forsøgt sig med falske sedler. Butikkerne skal derfor være ekstra opmærksomme på ægtheden af sedlerne", lyder opfordringen fra Dansk Erhverv.
Håndsrækning på vej
Masser af kunder udnytter butikkerne som vekselcentral og køber få varer for den store seddel. Det har givet episoder, hvor butikker ligefrem har afvist 1000 kronesedlen, da man ikke har haft byttepenge nok til at håndtere situationen. Det, selv om butikkerne skal leve op til kontantpligtreglen.
For at komme detailhandlen til undsætning fremsatte regeringen i sidste måned forslag om, at butikkerne skal kunne afvise 1000 kronesedler ved køb under 500 kr. Et forslag, som tages vel imod i handlen.
- Vi er utroligt glade for, at ministeren har lyttet til butikkerne og den situation, de står i. At kunne sige nej tak til 1.000-kronesedlen ved køb under 500 kr. letter butikkernes byrde i forhold til at ligge inde med store mængder byttepenge – det har både en praktisk, økonomisk og sikkerhedsmæssig betydning, sagde Henrik Sedenmark, fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.