Butikker risikerer bøder i millionklassen for ulovlige smagsstoffer til e-cigaretter

Kriminalitet 25. okt 2022 -
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • Sikkerhedsstyrelsen fandt fredag tusindvis af ulovlige smagsstoffer til e-cigaretter i to butikker med e-cigaretter i Aalborg og Herning

Siden den 1. april har alle former for tobaksprodukter kun måttet smage eller dufte af tobak eller mentol. Imidlertid har Sikkerhedsstyrelsen fredag fundet tusindvis af ulovlige smagsstoffer til e-cigaretter i to butikker med e-cigaretter i Aalborg og Herning.

Indehavere, som sælger smagsstoffer til e-cigaretter, risikerer meget store bøder.

Folketinget har af hensyn til folkesundheden besluttet, at det ikke er tilladt at peppe e-cigaretter op med smag eller duft - med undtagelse af tobaksmag eller mentol. Reglerne har været i kraft siden den 1. april i år, og Sikkerhedsstyrelsen fører på vegne af Sundhedsministeriet kontrol med, at loven overholdes.

I Aalborg blev der fundet 135 varianter af smagsstoffer. I alt cirka 4.000 produkter. Politiet blev tilkaldt på grund af de store fund, der fyldte mange flyttekasser, så de kunne beslaglægge varerne for at hindre salg.

I Herning førte et opfølgende tilsynsbesøg til fund af 114 varianter af smagsstoffer. I alt 1.646 produkter, som politiet også beslaglagde.

- Vi vil nu gennemgå al materialet. Men jeg kan allerede nu sige, at der vil komme til at ske politianmeldelser, og vi kommer til at indstille nogle meget store bøder - formentlig i millionklassen, siger jurachef Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Sikkerhedsstyrelsens bødepraksis er 10.000 kroner pr. smagsvariant, dog er der endnu meget lille retspraksis på området, da reglerne er nye.

Emballagen heller ikke i orden

Under tilsynene blev der i Herning også fundet 30 varianter af elektroniske cigaretter, i alt 381 produkter, som ikke var i standardiseret emballage. I Aalborg blev der fundet 16 forskellige e-cigaret-kits og andet udstyr, i alt 408 produkter, der ikke var korrekt emballeret.

Fra den 1. oktober har der været detaljerede regler for, at emballagen ikke må være tillokkende for især unge, og alle enkeltpakker skal have produkt-id.

- Det kan koste butikker dyrt, måske endda livet med disse store bøder, og derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at man får ryddet ud i eventuelle ulovlige produkter i både butik og lagerplads. Det er både ulovligt - og derudover konkurrenceforvridende over for alle de indehavere, som har orden i tingene, siger Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.

Rygning er den største enkeltstående årsag til sygdom og død i Danmark. Ca. 13.600 mennesker dør årligt som følge af rygning.    

Opdateret 25. okt 2022