Rekordfangst: 15 mio. ulovlige cigaretter fundet i polsk lastbil

Kriminalitet 4. nov 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Skattestyrelsen
  • En fælles indsats mellem Skattestyrelsen, Syd- og Sønderjyllands Politi samt Toldstyrelsen har ført til beslaglæggelse af 15 mio. cigaretter, der ikke var betalt afgifter af

26 mio. kr. – så mange penge, skulle der være betalt i afgifter på 15 mio. cigaretter, som Skattestyrelsen, Syd- og Sønderjyllands Politi samt Toldstyrelsen fandt under en aktion mandag den 27. september.

Myndighederne stoppede og undersøgte en polsk lastbil nær Frøslev grænse.

I sættevognen var der 15 mio. cigaretter af mærket Forman, som i forlængelse af politiets efterforskning efterfølgende blev beslaglagt af Skattestyrelsen. Modtageren har nemlig ikke betalt afgifter af cigaretterne. Skattestyrelsen har opgjort de manglende afgifter til foreløbigt 26 mio. kr.

Fundet skete på baggrund af et tip fra Skattestyrelsen.

- Der er tale om den største beslaglæggelse, som vi har foretaget inden for de senere år. Beslaglæggelsen kunne kun lade sig gøre, fordi vi har overvåget forsendelsen i vores systemer, siden den forlod Sydeuropa. Så da Syd og Sønderjyllands Politi kontaktede os og sagde, at de havde stoppet lastbilen, var vi ude og beslaglægge hele forsendelsen, siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

 I den konkrete sag vidste Skattestyrelsen, at der var 15 mio. cigaretter på vej til en dansk virksomhed fra Sydeuropa. Oplysningerne fremgik af det fælleseuropæiske EMCS-system (Excise Movement and Control System).

I EMCS-systemet angiver europæiske virksomheder forsendelser til andre europæiske virksomheder af tobak, øl, vin spiritus og mineralolieprodukter, der endnu ikke er betalt afgifter af. Systemet sikrer, at europæiske skattemyndigheder i realtid kan følge forsendelser af højt beskattede varer, så der kan sikres en effektiv kontrol.

 Oplysningerne i systemerne sammenholder Skattestyrelsen med de øvrige oplysninger, som Skattestyrelsen har. I den konkrete sag havde den danske virksomhed ikke købt de nødvendige stempelmærker til en værdi af 26 mio. kr., som skal sættes på cigaretterne, så snart de ankommer til den danske virksomhed. Skattestyrelsen bad derfor politiet om at stoppe lastbilen, når den krydsede grænsen.

Opdateret 4. nov 2021