Små butikker er godt på vej med tobaksskabe

Kæder 22. feb 2021 -
3 min læsetid
This describes the image
Dagligvarekæderne har for længst gemt tobakken væk. Her i Bilka i Randers. Helle-Karin Helstrand
  • Om godt en måned skal tobakken være gemt væk. Industri- og kædeaftaler hjælper de mindste butikker

Det er mere end to år siden de store supermarkedskæder gemte al tobak væk i deres butikker, mens cigaretterne fortsat var synlige i mange nærbutikker og kiosker.

Fra 1. april skal tobakken være gemt væk i alle butikker. Det er blevet et lovkrav som en led i at sikre, at færre unge begynder at ryge.

Selv om der fra kiosker og nærbutikker har lydt kritiske røster om, at prisen for at gemme tobakken væk, blev betydeligt dyrere, end myndighederne har beregnet, tyder alt på, at de små butikker bliver klar til tiden – godt hjulpet på vej af industrien og kædeaftaler.

BFI Indkøb, der køber ind for medlemmerne på ca. 170 servicestationer - heriblandt Shell-stationer – har indgået et samarbejde med tobaksproducenten British American Tobacco (BAT), der i første omgang hjælper butikkerne med en lamelløsning, så de er klar 1. april.

- Herefter vil BAT komme rundt til de godt 120 butikker, som har sagt ja tak til en mere permanent løsning, i form af et helt nyt tobaksskab. De vil stå for både opsætning af et nyt tobaksskab, samt fjernelse af evt. gammelt sikringsskab, som ikke længere overholder loven pr. 1 april, skriver Bjarne Månsson, der er adm. direktør i BFI i en mail.

Han undrer sig dig over, at corona-pandemien ikke har medført en udskydelse af datoen.

- Vi har svært ved at forstå, at samfundet er mere eller mindre lukket ned af folketinget, samtidig med at selv samme folketing, ønsker at tidslinjen fastholdes. Det gør, at forskellige håndværker teams/merchandise teams, skal køre rundt fra butik til butik, for at sikre at loven overholdes, når den træder i kraft 1. april. Det giver ikke helt logik, at mange butikker kræves tvangslukket, samtidig med at nye smittekæder risikerer at opstå på grund af denne nye lovgivning, siger Bjarne Månsson.

Corona er jokeren

Formand for Nærbutikkerne Landsforening Jesper Lundberg, der selv har butik i indkøbscentret Greve Midtby Center, håber, at hans godt 1600 medlemmer, der består af nærbutikker og kiosker, når at være klar til tiden.

- Men jeg er da spændt på, om corona-situationen kan forsinke arbejdet nogle steder, siger han.

Tobaksproducenterne er kommet med forskellige tilbud til butikkerne.

- Og det vil være meget forskelligt, hvad butikkerne vælger – heldigvis endte det med, at vi fik metodefrihed, så nogle får lameller, mens andre vælger skabe, siger Jesper Lundberg.

I Nærkøb-kæden, der består af godt 400 butikker, er man også godt i gang.

- Vi har informeret grundigt i vores nyhedsbreve og indgået en aftale med en inventarleverandør, som vores medlemmer kan bruge. Der vil komme forskellige løsninger i de forskellige butikker, siger adm. direktør Jens O. Bylling Jensen.

Tobakken skal være gemt væk fra 1. april, ligesom der ikke længere må være skilte i butikken, der fortæller om aldersgrænser for køb af tobak.

Fra juli 2021 skal tobaksemballagen være neutral; det er dog tilladt at sælge de ”gamle pakker” ind til 1. april 2022 – såfremt de er produceret før 1. juli 2021.

Opdateret 23. feb