Købmandsfond udvider pulje til el-regninger med stort millionbeløb

Kæder 5. sep 2022 -
This describes the image
Adm. direktør for KFI Erhvervsdrivende Fond, Terje List. Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Stigende energipriser kan true eksistensen for selvstændige købmænd. KFI vil også hjælpe mindre butikker, der i øvrigt har en god økonomi

Prisen på el løber i øjeblikket løbsk, og de stigende elregninger kan true dagligvarebutikkers eksistens.

Det fik allerede i maj købmandsfonden KFI til at etablere en uddelingspulje for købmænd, hvis drift er truet af de øgede omkostninger til strøm. Flere købmænd har allerede søgt og modtaget penge fra puljen, skriver KFI i en pressemeddelelse.

Nu har fonden valgt at udvide puljen med et ”stort millionbeløb”.

- Vi modtager et stigende antal henvendelser fra købmænd, der er så hårdt belastede, at de risikerer at lukke, hvis det her fortsætter. Det drejer sig for en stor dels vedkommende om butikker i tyndt befolkede dele af landet, hvor det lokale supermarked er det naturlige omdrejningsbutik og mødested, og hvor borgerne har langt til det nærmeste alternativ, når de skal handle, siger Terje List, der er adm. direktør i KFI Erhvervsdrivende Fond.

I KFIs internt vedtagne købmandsdefinition ligger blandt andet et krav om, at butikker, der kan få hjælp i fonden, skal have en omsætning på mindst 15 mio. kr. eksklusive moms. Men en del af de butikker, der nu er truede af de store elregninger har en omsætning under den grænse.

- Udviklingen i elpriserne er sket med en kæmpe hastighed, og vi har udarbejdet muligheden for tilskud til elregningen i en hurtigt arbejdende gruppe. Vi kigger dog også lige nu på, hvordan vi kan tilgodese butikker, der ligger under vores omsætningsgrænse, siger Terje List.

Han understreger dog i samme åndedrag, at butikken skal være levedygtig, når man ser bort fra den høje elregning, hvis KFI skal hjælpe.

Et andet krav fra KFI er, at butiksejeren skal være klar til en gennemgang af butikkens el-systemer og indstillet på ”at investere i identificerede, nødvendige tiltag”.

- Et effektivt energisystem er et grundvilkår i dag for en dagligvarebutik, og nogle butikker har i dag unødvendige udgifter til forældede systemer. Men selvfølgelig giver vi ikke et tilskud med den ene hånd, mens vi kræver en straks-investering i nye systemer med den anden, siger Terje List.

Han siger, at købmanden blot skal være indstillet på at forny et forældet el-system på længere sigt.

- Til en sådan fornyelse kan butikken også søge en uddeling i KFI, ligesom vi tilbyder lån på favorable vilkår, siger han.

 

Krav til politikerne

KFI Erhvervsdrivende Fond opfordrer samtidig regeringen til handling.

- De selvstændige købmand står lige nu i en meget kritisk situation. De oplever voldsomt stigende udgifter og véd ikke om eller hvornår, situationen normaliseres. KFI kan hjælpe i en kortere periode via uddelinger. Men vi står med et reelt samfundsproblem og opfordrer derfor regeringen til hurtigst muligt at iværksætte tiltag, der reducerer detailhandlens el-omkostninger og dermed skaber ro om butikkernes langsigtede eksistens, siger Terje List,

De selvstændige købmænd har en overrepræsentation i de mindre byer og lokalsamfund, som derfor er i størst risiko for at miste deres dagligvarebutik.

- Den kæmpe indsats, der er brugt på at sikre udviklingen i landdistrikterne, risikerer at være spildt. Omkostningerne til energi kan på kort tid slå mange af de købmænd, andre mindre butikker og virksomheder, der er livsnerven i lokalsamfundene ihjel – stik imod alle de gode politiske intentioner. Derfor skal politikerne handle nu, siger Terje List. 

KFI Erhvervsdrivende Fond uddeler midler til den selvstændige købmand i Danmark. De fleste selvstændige købmænd er tilknyttet kæderne Min Købmand, Spar, Meny, Løvbjerg, ABC Lavpris og Rema 1000.

Opdateret 5. sep 2022