Januar bød på færre praktikaftaler i butikkerne

Kæder 22. feb 2021 -
2 min læsetid
This describes the image
Ulrik Samsøe Figen
  • Antallet af unge, der kom i praktik i en butik, steg med 9 pct. sidste år. De kommende måneder vil tallene svinge meget, mener Uddannelsesnævnet

2020 bød på en markant stigning i antallet af unge, der kom i praktik i en butik. Ikke mindst dagligvarekæderne tog flere elever.

Nu har Uddannelsesnævnet netop offentliggjort de første tal for 2021, og de viser en nedgang på hele 17 pct. for salgsassistentelever.

Til trods for, at der ikke er kommet så mange nye praktikanter til, ligger det samlede antal af unge, der er i praktik i en butik, 8 pct. højere end på samme tid sidste år, og tallet er det højeste i tre år.

Nedgangen vækker dog ikke bekymring hos Uddannelsesnævnet, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter inden for handel og kontor.

Uddannelsesnævnet forklarer blandt andet nedgangen med, at landet fortsat er lukket ned.

”Til gengæld kan vi forvente skyhøje vækstrater fra marts måned og frem til sommerferien. Det skyldes, vi kommer til at sammenligne antallet af indgåede aftaler med tal fra starten af Covid-19 epidemien. Når vi så kommer over på den anden side af sommeren, vil vi se de store vækstrater styrtdykke, når der skal sammenlignes med tal, der bliver boostet af en store trepartsaftale”, skriver Uddannelsesnævnet på sit website.

Trepartsaftalen betød, at der fra 1. maj til 31. december 2020 var afsat 5,4 mia. kr. til at sikre eleverne. Pengene kom fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) og betød, at virksomhederne fik dækket 75 pct. af deres igangværende elevers løn. Derudover var der løntilskud til nye aftaler på hhv. 45 pct. til korte aftaler og 90 pct. til ordinære uddannelsesaftaler.

Uddannelsesnævnet forventer, at der sidst på året vil være et tæt kapløb mellem 2020 og 2021, når det kommer til antallet af praktikpladser inden for handel og kontor.

Opdateret 22. feb