Hvorfor er dagligvarehandlen særlig god til at inkludere mennesker med funktionsnedsættelser?

Kæder 22. aug 2024 -
This describes the image
Købmandsfonden KFI med direktør Terje List i spidsen støtter nyt forskningsprojekt, der skal se nærmere på, hvorfor dagligvarehandlen lykkedes med at inkludere personer med kognitive handicap og funktionsnedsættelser.    Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Et nyt forskningsprojekt støttet af KFI Erhvervsdrivende Fond vil undersøge, hvad branchen gør rigtigt 

Skrevet af: Søren Tougaard

Henover sommeren kunne du på Dagligvarehandlen.dk læse vores tema om job på kanten, hvor vi blandt andet interviewede flere personer med kognitive handicaps om deres egne erfaringer med at arbejde i dagligvarebranchen. 

Igennem en årrække har flere og flere personer med kognitive handicap fået arbejde i dagligvarebutikker, men hvad gør købmænd og dagligvarebutikker gode til at inkludere og fastholde denne type medarbejdere? Og hvordan kan de gode erfaringer udbredes i hele branchen?

Det vil et nyt ph.d.-projekt finde svar på.

Projektet er forankret på Københavns Professionshøjskole og finansieret af KFI Erhvervsdrivende Fond og skal fra 2025-27 indsamle konkrete erfaringer i succesfuld inklusion fra en række dagligvarebutikker landet over.

- Arbejdsopgaverne i dagligvarebutikker passer godt til mennesker med kognitive handicaps, men det er formentlig ikke hele forklaringen på den positive tendens. Noget tyder på, at der i dagligvarebranchen hersker en særlig kultur, der er omfavnende og rummelig over for forskelligheder, siger Emilie Skyum-Jensen, der er forskeren bag projektet.

Ny viden

Hendes mål er at udvikle en konkret metode til at sikre bedst mulig inklusion af medarbejdere med kognitive funktionsnedsættelser. Metoden skal tage udgangspunkt i gode eksempler og erfaringer og planen er, at den skal kunne udbredes og anvendes af dagligvarebutikker, såvel som overføres til andre brancher og virksomheder. Dette vil ideelt set kunne medføre, at flere mennesker med kognitive handicaps kommer i arbejde.

Hos KFI Erhvervsdrivende Fond, der arbejder for at styrke landets selvstændige købmænd, er direktør Terje List begejstret for at kunne bidrage til den mission.

- Vi ser frem til, at projektet kan give os vigtig ny viden om, hvad der får medarbejdere med handicaps og funktionsnedsættelser til at trives i deres arbejde i detailhandlen. En viden, der kan hjælpe endnu flere af vores selvstændige købmænd til at kunne inkludere denne type medarbejdere i deres stab, siger Terje List.

Han er overbevist om, at evnen til inklusion vil kunne bidrage positivt til den enkelte købmands forretning.

- Vi ser desværre en samfundsmæssig udvikling, hvor unge på kanten af arbejdsmarkedet er et stigende fænomen. Med en høj grad af frihed til at definere rammerne og kulturen i deres egne butikker har købmændene særlige forudsætninger for at sætte disse medarbejderes mange gode kvalifikationer i spil. Dette til gavn for både den enkelte medarbejder og for købmændenes forretning, siger han.