Detailekspert: Kun den økonomisk stærke købmand er helt fri

Kæder 7. jul 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
FOTO: JESPER WESTLEY
  • Graden af frihed for den ”frie købmand” hænger sammen med, hvor mange penge andre interessenter har i butikken. De frie købmand har et stort potentiale

”Den frie købmand”.

Sådan beskrives både franchisetagere i Rema 1000, Meny-købmanden og de korte dagligvarekæder over én kam i en ny rapport om købmandens DNA fra købmandsfonden KFI og Kraka.

Men hvor fri er købmanden egentlig, og er nogle friere end andre?

- Ja, der er meget stor forskel. Kun købmanden med den stærke økonomi er helt fri, siger Carsten Hansen.

Han er ejer af CCH Consulting og tidligere kædedirektør for blandt andet Dagrofas nu lukkede discountkæde Kiwi, Føtex, Netto i Sverige og partner i Normal i Sverige.

Selv om kædekoncepterne i både Spar og Meny er strammet de seneste år, mener Carsten Hansen, at den frie købmand fortsat findes – og at han vil fortsætte med at eksistere.

- Den virkelig frie købmand er købmanden i eksempelvis Meny og Spar, der har haft sin virksomhed så længe, at andre interessenter ikke har penge i den. Han bestemmer selv, hvornår og hvordan han skal investere i sin butik, og hvilke varer han vil sælge. Købmanden skal blot betale sit kontingent og leve op til kædens markedsføring og det koncept, som han selv har valgt at være en del af, siger Carsten Hansen.

Han mener, at det er den frie købmands styrke, at købmanden kan tilpasse sin butik helt efter kundegrundlaget og den lokale konkurrence.

- Det er nogle af dem fantastisk dygtige til. Er de alle dygtige nok, har den frie købmand et stort potentiale i Danmark. Sveriges ICA og Tysklands Edeka er markedsledende og står stærkt med frie købmænd som ejere af butikkerne, siger Carsten Hansen.

Han understreger dog, at det i dag kræver temmelig meget for en ung person at blive selvstændig og helt fri.

- Det kræver mange steps, fra man som ung købmand køber sig ind i en stor dagligvarebutik, til man måske kommer til at eje det hele. Mange vil fortsat være afhængige af, at eksempelvis KFI er klar til at investere, og så snart andre har penge i butikken, vil de også skulle have indflydelse, siger Carsten Hansen.

En halv snes Spar-butikker er i dag ejet af Dagrofa, ligesom ca. halvdelen af Meny-butikkerne har Dagrofa som hel eller delvis ejer. Mange butikker leaser inventar eller låner penge via KFI, mens andre lejer sig ind i fondens ejendomme. Nogle modtager penge-uddelinger fra KFI.

Når det kommer til franchisekøbmanden i Rema 1000, er han langt mindre fri end den selvstændige købmand i Meny og Spar.

- Det er klart, at han er mere fri end den ansatte butikschef i discountbutikken, og der er ingen tvivl om, at den frihed, købmanden har, er én af flere årsager til kædens succes. En franchisemodel er dog ikke nok til at redde et svagt koncept, siger han og beskriver Rema 1000 som et stærkt koncept.

- Men købmanden er meget styret af både koncept og nøgletal.

Carsten Hansen fortæller, at Kiwi i Norge har stort succes med en franchise light-model, hvor købmanden ikke skal investere i butikken.

- Jeg er også sikker på, at Coop 365’s partnerskabsmodel bliver en succes. Dels fordi butikschefen kan tjene flere penge, men også fordi han har et ekstra incitament til at blive i sin butik, siger Carsten Hansen.

Frihed er der også i de korte kæder Løvbjerg, Liva og ABC Lavpris, som også nævnes i analysen fra KFI.

- Det er ikke ude i butikkerne, men hos ejerne friheden ligger, siger Carsten Hansen.