Unge kontrolkøbere møder hård kritik i dagligvarebranchen

Forbrugere 1. jul 2024 -
This describes the image
Foto: Sikkerhedsstyrelsen
  • DSK kalder et nyt skærpet alderskontroltiltag for børneagent-arbejde og et retspolitisk skred. I Coop mener man ikke, tiltaget fører til mindre rygning eller drikkeri blandt unge

Skrevet af: Søren Tougaard

Som en del af en forebyggelsespakke vedtaget af Folketinget er et nyt kontrolvåben imod salg af alkohol, tobak og nikotinprodukter trådt i kraft 1. juli. Nu kan Sikkerhedsstyrelsen sende 15-17-årige kontrolkøbere ind i butikkerne for at finde ud af, om de overholder aldersgrænserne. 

I Sikkerhedsstyrelsen glæder man sig over det nye kontrolvåben, da styrelsen, ifølge kontorchef for Sundhed Stine Pedersen, ikke tidligere har haft et effektivt værktøj i skuffen. Tidligere har en medarbejder fra Sikkerhedsstyrelsen således selv skulle observere et ulovligt salg i butikkerne og været afhængig af, at de unge ville videregive informationer til medarbejderen.  

Derimod møder udsigten til at få unge kontrolkøbere i butikkerne massiv kritik fra hele dagligvarebranchen. 

Hos købmændenes talerør De Samvirkende Købmænd kalder adm. direktør Jannick Nytoft tiltaget for 'børneagenter'. 

- Normalt er undercover agenter i brug ved hård kriminalitet på mindst 6 år. Proportionerne er forkerte her, når børn fremprovokerer salg. Et supervåben findes allerede, nemlig digital alderskontrol, hvor et betalingskort ikke virker, hvis en ung ikke lever op til aldersgrænserne. 98 pct. af de unges transaktioner er digitale i dag, pointerer Jannick Nytoft. 

Hos Coop siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen til DR, at tiltaget ikke får unge til at drikke eller ryge mindre.

Styrelse afviser provokationskøb

I Dansk Erhverv er man bekymret for, at brugen af 'agenter' kan komme til at påvirke købssituationen. Det afviser Sikkerhedsstyrelsen. 

- Vi sender ikke nogle unge ind, der for eksempel ser ældre ud, end de er. Den unge må heller ikke stå og plage om at få udleveret alkohol, hvis de har fået et nej, siger Stine Pedersen til DR. 

Som en del af lovpakke er bøderne også blevet hævet, hvis butikker ikke overholder aldersgrænserne. Salg af alkohol til mindreårige koster en bøde på 10.000 kr. ved førstegangsforseelser, mens bødestørrelsen ved salg af tobak og nikotion-produkter til mindreårige er 25.000 kr. 

  

 

 

 

 

 

 

Opdateret 1. jul 2024