Undgår vi en ny runde med hamstring?

2. okt 2020 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen

På den anden side af Nordsøen har de store britiske dagligvarekoncerner allerede været godt i gang med at rationere varerne.

Den allerstørste, Tesco, måtte i slutningen af sidste uge sætte et loft over, hvor mange varer en kunde fik lov til at købe ad gangen. Det var dagen efter, at konkurrenten Morissons havde begrænset indkøbene af bl.a. toiletpapir og desinfektionsmidler.

I Tesco drejede sig bl.a. om mel, tørret pasta, toiletpapir og vådservietter. Kun tre styk per kunde per indkøb, fortæller branchebladet The Grocer. Det gælder også ris og grønt på dåse. Mønstrene ligner dermed til forveksling dem, vi har set overalt i coronaramte lande i foråret. Herhjemme kom de i dagene frem mod Mette Frederiksens store nedluknings- pressemøde 11. marts. Og i endnu højere grad samme aften og dagen efter.

Tidligere i september gik de britiske dagligvarebosser ellers ud i offentligheden for at fraråde en ny runde af hamstring, som er den sikreste vej til tomme hylder i butikkerne. Men det var tydeligvis ikke nok at appellere til de britiske forbrugere om at lade være med at hamstre på et tidspunkt, hvor premierminister Boris Johnson luftede tanker om yderligere nedlukning af samfundet.

Forhåbentlig slipper vi for at se både nye omfattende restriktioner og mere hamstring herhjemme. Men vi kan ikke vide os sikre, selv om vi grundlæggende tror på, at flertallet af danskere er fornuftstyrede væsener.

Frygten for coronaens anden bølge og nye nedlukninger er så sandelig ikke bare grebet ud af den blå luft: Sundhedsminister Magnus Heunicke varslede på et pressemøde den samme fredag sidst i september, at der kunne komme yderligere tiltag allerede i begyndelsen af denne uge, hvis effekten af de seneste corona-begrænsninger ikke får smittetallene til at falde.

Siden har Heinicke holdt yderligere et pressemøde uden nye stramninger, men dog med gentagelse af, at der bl.a. kan komme mundbindskrav flere steder, hvis ikke smittetallene bliver tæmmet.

Præcis samme fredag i sidste uge - den 25. - kunne Saling Groups topchef Per Bank på Twitter fortælle om ændrede indkøbsmønstre hen over dagen, hvor færre handlede om eftermiddagen og flere på alternative tidspunkter udenfor den sædvanlige myldretid.

”Vi ser nye handlemønstre i denne uge, efter smittetallet er stigende. Formiddag +30 pct., eftermiddag -5 pct., aften plus 30 pct. Stærkt, at handlen bliver spredt mere ud henover dagen”, skrev han.

En bevægelse er i gang, men foreløbig tilsyneladende kun på en god måde for kunder og butiksansatte.

Dagligvarehandelen er blevet en af coronakrisens få store vindere, ikke mindst fordi restauranterne i den grad er blevet knockoutet i konkurrencen om at forsyne danskerne med mad i år.

I restaurationsbranchen breder frygten sig for, at corona-restriktionerne kommer til at forvolde en varig skade, så det ikke kun er de svagest funderede spisesteder, krisen koster livet, men at de senere års boom i kvaliteten også sættes over styr. Det har fået branchen til at slå sig i tøjret i en indtil videre forsigtig protest mod de corona-relaterede begrænsninger.

Måske kommer der bedre støtteordninger ud af det - men det er svært at se, at der skulle blive lukket op igen i større omfang i den nærmeste fremtid. I værste fald bliver det en meget lang vinter, vi går ind i.

Opdateret 10. nov 2020