Tid til inspiration: Messe-sæson - og en spritny konference
Denne leder stammer fra årets første udgave af Dansk Handelsblads nye magasin for foodservicebranchen, Food Professional. Der er et link til magasinet i bunden af artiklen.
Skal 2020 blive året, hvor den plantebaserede mad får sit helt store gennembrud?
Noget tyder på, at klima-dagsordenen for alvor har fået sat skub i en bølge. Her i januar har store kantiner hos virksomheder og organisationer som Dansk Energi og arkitekt-kometen Bjarke Ingels Group, BIG, for eksempel deltaget i Klimaudfordringen, en dansk variant af det internationale fænomen, ”Veganuary”.
Over 22 dage i årets første måned stod den på plantebaseret kost på menuen i de to kantiner - plus nogle stykker til. Til næste år vil der sikkert være flere.
Her i Food Professional tager vi plante-tråden op med et besøg i aalborgensiske Ubat Veggie, som er en knopskydning på gourmetrestauranten Tabu, der har fået plads i den seneste Michelin-guide. Dog uden stjerne. Bag Ubat - og Tabu - står den tidligere danmarksmester-kok, Michael ”Miv” Pedersen.
Blandt de mest trendy firstmovere - madører, foodies og hvad de ellers kalder sig - er der nok allerede en del, der spejder i retning af det næste store.
Men for den brede midterbane vil det plantebaserede køkken stadig være nyt - og en udfordring for vanerne for både de professionelle, der tilbereder maden, og det store flertal af gæster, brugere, kunder, patienter, elever mv., der ikke plejer at undvære kødet.
Årets begyndelse kan også ses som en lejlighed til at søge ny inspiration til arbejdet i køkkenet. Plantebaseret, mere økologi, mindre madspild. For bare at nævne nogle af de helt store aktuelle temaer.
Og det vil der være rig lejlighed til i den kommende tid. Faktisk er messesæsonen allerede skudt i gang i slutningen af januar, hvor grossisten Hørkram lagde ud i Fredericia.
De tre store foodservice-grossister, som foruden Hørkram er Dansk Cater og Dagrofa Foodservice, har hver deres egne arrangementer - som regel både Øst og Vest for Storebælt - hvor de nurser om deres kunder og præsenterer nyt.
Sidst i marts bliver det så tid til en af de helt store fælles begivenheder, Foodexpo i Herning, der kalder sig selv for ”Nordens største fødevaremesse” med udstilling i 10 haller og deltagelse og udstillere på tværs af brancher, der lever af at sælge mad i alle tænkelige afskygninger.
Mens alle de nævnte begivenheder har en tradition bag sig, vil jeg her til sidst nævne en nyskabelse i år, der finder sted sidst i maj.
Retail Institute Scandinavia står bag den første uafhængige konference af sin art her i Danmark, når ”Future Foodservice 2020”, løber af stabelen i København 28. maj.
På programmet er bl.a. iværksættertyper fra Mikkeller og Gorms Pizza, en profil som Henrik Lund fra Naturli’ Foods og madspildsbekæmperen Too Good to Go’s danske landechef.
Og så kommer der et internationalt perspektiv på de nyeste trends gennem schweizeren Richard Kägi, Globus Delicatessen, der kalder sig selv for ”foodscout”, når han turnerer verden rundt i jagten på nye smage og retter.
Flere navne vil komme til.
Men det allervigtigste er nok, at du selv kan bidrage til at løfte vidensniveauet om, hvad der netop nu er de største temaer i de professionelle kantine-køkkener i en undersøgelse, som Retail Institute Scandinavia sætter i værk i tiden op mod konferencen.
Kantineleder, køkkenchef eller chefkok: Jeg kan ikke anbefale jer varmt nok at bruge de få minutter, det varer, på at svare på et begrænset antal spørgsmål, bl.a. om jeres krav til leverandører.
På side 11 i dette magasin finder du tre forskellige måder at tilgå undersøgelsen.
Jo flere, der deltager, jo mere kvalificeret og nuanceret indblik vil det give i, hvad der rører sig, hvor I er på vej hen - og hvor skoen trykker. Og jo, der er udlovet en præmie til den heldige vinder blandt deltagerne!
Som officiel mediepartner på den nye konference har vi her på DH Food Professional naturligvis en særlig interesse i at vide, hvad der optager jer. Så kan vi også blive endnu bedre til at ramme helt rigtigt og relevant i vores produkt.